Risico’s gamen verminderen
Er zijn vijf vormen om de risico’s van gamen te verminderen:
- Voorlichting over de risico’s.
- Tijdig nagaan of je op een riskante manier gamet.
- Afspraken maken over het aantal uur dat je gamet. Je kunt hierbij gebruik maken van de Game Uren Kaart.
- Regels invoeren waaraan games moeten voldoen.
- Voor ouders of opvoeders: de nadruk niet te veel op gamen leggen, maar op wenselijk gedrag.
Voorlichting
Je kunt beginnende gamers wijzen op de risico’s. Je kunt ze laten nadenken over vragen als: hoe kun je het gamen leuk houden? Wanneer loopt volgens jou het gamen uit de hand?
Tijdig nagaan of je riskant gamet
Je kunt gamers stimuleren om tijdig na te gaan of ze riskant gamen. Dat kan met behulp van de test Test je gamegedrag.
Maken van afspraken
De belangrijkste preventiemaatregel is het maken van afspraken (bijvoorbeeld tussen ouders en hun kind) over het aantal uren dat je gamet. Schrijf deze afspraak op en check of je je eraan kunt houden. Je kunt hierbij gebruik maken van de Weekkaart gamen. Wat redelijk is valt moeilijk te zeggen. Dat kan een uur, twee uur of twee en een half uur zijn.
Ook is het belangrijk dat je kritisch naar je gamegedrag kijkt. Houd eens een tijdje bij hoeveel uur je gamet. Raak je geïrriteerd als je niet kunt gamen? Gaat gamen ten koste van je nachtrust, sport of vrienden? Maakt iemand wel eens een negatieve opmerking over je gamen? Heel belangrijk is in ieder geval dat gamen niet ten koste mag gaan van slaap, gezondheid, sport, vrienden of je familie.
Als je je aan de volgende regels houdt kun je het gamen leuk houden:
- Bepaal van te voren hoeveel uur per dag je wilt gamen. Hoeveel uur dat mag zijn valt moeilijk te zeggen: 1 uur, 2 uur, 2,5 uur. Wordt het meer dan gaat het al snel ten koste van andere belangrijke dingen.
- Houd bij hoeveel uur je op een dag gamet. Dat kan met de weekkaart gamen.
- Maak afspraken over het aantal uren dat je mag gamen. Bijvoorbeeld 2 uur per dag. Gebruik ook hier de weekkaart gamen voor.
- Laat gamen niet ten koste gaan van andere dingen die belangrijk zijn in het leven zoals: nachtrust, werk, hobby’s en vrienden.
- Bedenk dat je een voorbeeld bent voor je gezin. Blijf sociaal, doe ook eens wat samen. Als je bij thuiskomst meteen achter de computer kruipt en onbereikbaar bent voor iedereen, bent je niet echt gezellig bezig.
- Haal doelen met gamen overdag. Ga niet ‘s nachts afspreken met andere spelers om doelen te halen.
- Let op signalen van teveel gamen zoals: geïrriteerd zijn als je niet kunt spelen, vaak denken aan gamen en veel tijd kwijt zijn met gamen.
- Maak gamen niet te belangrijk.
De nadruk niet te veel op gamen leggen
We kunnen bij onwenselijk gedrag geneigd zijn om juist hier de aandacht op te leggen in de communicatie. Dit werkt zeker bij jongeren vaak averechts. Een meer positieve insteek is om de jongere verantwoordelijkheden te geven passend bij de leeftijd en wanneer je met meerdere mensen in huis woont. Enkele voorbeelden kunnen zijn:
- Zolang je thuis woont eet je minimaal vier keer per week met ons mee.
- Het is belangrijk dat je in je eigen onderhoud gaat voorzien. Zoals je eigen telefoon- en zorgverzerkingskosten betalen.
- Ik vind het belangrijk dat je leert koken. Wat vindt je ervan als je eenmaal per week een maaltijd voor ons kookt.
- Het is jouw taak om te zorgen dat het vuilnis op tijd buiten staat en het oud papier weg is.
- Als je je niet aan afspraken houdt hoe ga je dit dan goed maken?
Voordelen van stoppen of minderen met gamen of internetten
- Betere prestaties tijdens studie of op het werk.
- Meer ondernemen op gebied van sport en sociale contacten.
- Gevoelens van onrust, somberheid en soms ook agressie worden minder.
- Je wordt actiever en stelt minder uit.
- Verbeteren relatie of contact met familie en vrienden verbetert.
- Je bent socialer.
Overheidsmaatregelen
Op dit moment zijn er nog weinig regels die de risico’s van het gamen kunnen inperken. In China en Vietnam waar gameverslaving ook voorkomt zijn er wel regels om het gamen te beperken. In het algemeen kun je aan de volgende regels denken:
- Verplichte waarschuwing. Op games zou een verplichte waarschuwing kunnen staan dat het spel verslavend kan werken. Games zouden ook verplicht kunnen worden om te informeren over de risico’s.
- Feedback. Spellen zouden verplicht kunnen worden om feedback te geven over het aantal uren dat je speelt.
- Spelonderbreking. In het spel zou ingebouwd kunnen worden dat het spel na 2 of 3 uur automatisch stopt. In China ligt in een wet vast dat ouders de mogelijkheid krijgen om een game op een computer te blokkeren.
- Tijden dat gespeeld kan worden. In Vietnam kan na 20.00u ‘s avonds niet meer gespeeld worden. Pas om 8.00 uur in de ochtend kan weer gespeeld worden.
Bron
Lemmens, J. Causes en Consequences of pathological gaming. Universiteit van Amsterdam november 2010
Laatste versie: november 2020