Risico’s van 4-FA / 4-FMP verminderen

Veilig gebruik van 4-FA bestaat niet. Iemand die toch wil gebruiken, moet proberen dat op een zo veilig mogelijke manier te doen. Dat kan als een gebruiker:

 1. Weet dat diegene haar/zijn eigen proefkonijn is. Er is nog zeer weinig onderzoek gedaan naar 4-FA en de incidenten nemen toe naarmate het meer wordt gebruikt.
 2. Alleen gebruikt als hij/zij zich geestelijk en lichamelijk goed voelt.
 3. Voor en na gebruik goed uitrust.
 4. Voor en na gebruik gezond eet. Vooral veel anti-oxidanten en vitamines.
 5. Zich bewust is van de risico’s van oververhitting. Dus genoeg drinkt (maximaal 1 glas water of fris per uur), af en toe rust en afkoeling zoekt en geen warme kleding en hoofddeksels draagt.
 6. Zich bewust is van de mogelijke risico’s op hersenschade en goed op de dosering let. Hoe hoger de dosis en de lichaamstemperatuur hoe groter het risico op hersenschade.
 7. Niet bij-doseert. Het bij-nemen van 4-FA zorgt vooral voor een flinke stijging in de bijwerkingen als langdurige slapeloosheid en hoofdpijn.
 8. Niet te vaak gebruikt, alleen bij speciale gelegenheden. In ieder geval niet vaker dan eens in de 6 tot 8 weken.
 9. Weet dat bij herhaald gebruik tolerantie kan ontstaan. Als iemand meer gebruikt omdat hij/zij het effect niet meer voelt, is hij/zij aan het middel gewend geraakt en is de periode tussen gebruik tekort.
 10. Weet dat onder invloed van 4-FA safe seks er wel eens bij in kan schieten; safe seks beschermt tegen geslachtsziekten en aids.
 11. Zijn pillen of poeders laat testen. In Nederland bestaat de mogelijkheid pillen te laten testen.
 12. Niet in combinatie met andere middelen gebruikt.
  • 4-FA + antidepressiva laten de bloeddruk gevaarlijk stijgen en er is een verhoogd risico op het serotonine syndroom.
  • 4-FA + anti-allergische middelen (bv. tegen hooikoorts) kunnen een zeer hoge bloeddruk veroorzaken.
  • 4-FA + alcohol maakt overmoedig.
  • 4-FA + xtc, speed of coke verhogen de bloeddruk en hartslag. De kans op het serotonine syndroom en op een leeg en depressief gevoel wordt bij deze combi groter.
 13. Niet gebruikt bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astmageneesmiddelen).
 14. Niet deelneemt aan het verkeer