Opname, werking en afbraak van 4-FA / 4-FMP

Opname

4-FA wordt meestal geslikt. Het maagzuur lost de 4-FA op waardoor de werkzame stoffen vrijkomen. De 4-FA wordt met de rest van de maaginhoud verwerkt en bereikt de dunne darm. Daar wordt de 4-FA in het bloed opgenomen. Na de dunne darm gaat het bloed (via de poortader) eerst naar de lever. Daar wordt een deel van de 4-FA door enzymen afgebroken.

Vervolgens gaat het bloed met de overgebleven 4-FA naar het hart. Het hart pompt het bloed naar de longen (om zuurstof op te nemen).

Het hart pompt het bloed vervolgens naar de rest van het lichaam en naar de hersenen en de organen waaronder de lever en de nieren. De hersenen zorgen voor de effecten, de lever en nieren voor de afbraak en de uitscheiding.

Bij snuiven wordt de 4-FA direct via het neusslijmvlies in het bloed opgenomen, hierdoor wordt het effect ook sneller gevoeld.

Het hart pompt het bloed dan naar de rest van het lichaam en naar alle organen, onder andere naar de hersenen, lever en de nieren. Deze organen zorgen voor de effecten, de afbraak en de uitscheiding.

Effecten van 4-FA / 4-FMP in de hersenen

Een deel van het 4-FA-rijke bloed komt aan in de hersenen. In de hersenen beïnvloedt 4-FA de manier waarop zenuwen signalen aan elkaar doorgeven. Zenuwen doen dat met behulp van bepaalde stofjes. Deze stofjes worden neurotransmitters of overdrachtsstoffen genoemd. 4-FA beïnvloedt de werking van de neurotransmitters noradrenaline, serotonine en dopamine.

Afbraak

Het 4-FA-rijke bloed komt ook aan in de lever. In de lever wordt de 4-FA verder afgebroken.

Uitscheiding

Uiteindelijk komt het bloed aan in de nieren. De nieren filteren 4-FA en de afbraakstoffen uit het bloed waarna ze door de urine uitgescheiden worden.