Op welke manieren kun je tabak gebruiken?

Tabak kan worden:

  • gerookt
  • gesnust
  • gesnoven
  • gepruimd

Bij al deze methoden komt de nicotine in het bloed terecht.

Roken

Tabak wordt meestal gerookt. Dat kan in de vorm van een sigaret, shag, sigaar of pijp. De nicotine komt dan met de rook in de longen terecht. Via de longblaasjes komt de nicotine in het bloed terecht.

Snussen

In Zweden is de snus een bekend verschijnsel. Bij een snus zit de tabak in een tablet of theezakje wat onder de bovenlip wordt gestopt. Via bloedvaatjes in de bovenlip komt de nicotine in het bloed terecht. Het risico op verslaving is bij zuigtabak net zo groot als bij roken. Ook in zuigtabak zitten maar liefst 28 kankerverwekkende stoffen. Ook snus is dus geen veilig alternatief (1). Lees hier meer over snus.

Snuiven

Dit wordt bijna niet gedaan. Tabakspoeder wordt in de neus gesnoven en via het neusslijmvlies in het bloed opgenomen.

Pruimen

Bij pruimen kauwt men op tabak. Ook dit wordt vrijwel niet meer gedaan. De nicotine in de tabak vermengt zich dan met het speeksel. Via bloedvaatjes in de binnenkant van de wangen en de tong komt de nicotine dan in het bloed terecht. De pruim wordt uitgespuugd. Bij doorslikken word je misselijk. Daarvoor gebruikte men wel een speciaal bakje (kwispedoor). In de Verenigde Staten komt pruimen van tabak nog wel voor (1). Pruimtabak kan mond- en keelkanker veroorzaken.

Zie ook de animatie: Drugs in het lichaam.

 

Bron:

1. Willemsen, C. e.a., Stimulerende middelen tabak. In Drugs en Alcohol. Gebruik, misbruik en verslaving.

 

Versie: oktober 2020