Op welke manieren kun je speed of amfetamine gebruiken?

Amfetamine (speed) wordt meestal gesnoven. Maar het kan ook geslikt of gespoten worden. Slikken kan als:

  • Bommetje. De poeder zit dan in een dichtgevouwen vloeitje.
  • Capsule.
  • Pil.
  • Opgelost in water of frisdrank.

Snuiven of slikken

Amfetamine snuiven is schadelijk voor de neus. Het neusslijmvlies kan gaan ontsteken, er kunnen chronische ontstekingen aan de luchtwegen ontstaan. In extreme gevallen kan er een gaatje in het neustussenschot aan overgehouden worden, men kan chronisch verkouden worden en last krijgen van bloedneuzen. Je vermogen om goed geur te ruiken gaat achteruit.

Daarom kan amfetamine beter geslikt dan gesnoven worden. Maar speedgebruikers hebben over het algemeen een voorkeur voor snuiven. De reden: via het neusslijmvlies wordt amfetamine sneller opgenomen dan als het geslikt wordt. Als amfetamine geslikt wordt moet het eerst verwerkt worden via de darmen en duurt het dus iets langer voordat het in het bloed terechtkomt. Omdat amfetamine vrij lang werkt is het uiteindelijk verschil niet zo groot. Geslikt duurt het iets langer.

Met andere woorden: snuiven werkt dan wel iets sneller dan slikken (wat weer iets langer duurt), maar de negatieve gevolgen zijn iets groter.

Bewaren

Volgens sommige deskundigen is het voor het behoud van amfetamine van belang dat er geen licht en/of vocht bij kan komen. Koeling is niet echt nodig, maar een constante temperatuur is wel goed. Goed vochtdicht verpakt in de koelkast is dus het beste, of op een andere donkere plek die redelijk constant blijft qua temperatuur.

 

Versie: augustus 2020