Op welke manieren kun je cocaïne gebruiken?

Coca-bladeren kunnen gekauwd worden. Snuifcocaïne kan gesnoven en gespoten worden. Basecoke of crack kan gerookt worden.

De manier van gebruik bepaalt hoe snel de bloedspiegel stijgt en hoe snel de coke de hersenen bereikt. Ook de duur van de effecten wordt door de gebruikswijze bepaald. Zie ook de animatie drugs in het lichaam.

Start effecten Duur effecten
Kauwen 3 tot 5 minuten 6 tot 8 uur
Snuiven 3 minuten 30 tot 60 minuten
Spuiten 14 seconden 10 minuten
Roken 8 seconden 5 minuten

De risico’s van spuiten en roken zijn vele malen groter dan bij snuiven. De risico’s van snuiven van snuifcocaïne zijn op haar beurt weer groter dan het kauwen van cocabladeren.

Snuiven

Cocaïnepoeder (vaak coke genoemd) wordt vrijwel altijd gesnoven. De cocaïnepoeder wordt in een ‘lijntje’ gelegd en direct in de neus of via een kokertje, opgesnoven. De cocaïne lost op in het neusslijmvlies en komt in de bloedvaten terecht. De effecten komen na enkele minuten en houden een half uur aan.

Roken

Soms wordt het cocaïnepoeder met tabak gemengd en gerookt (plofje). Dat geeft een kort en heftig effect ondanks het feit dat veel cocaïne door verbranding verloren gaat. Je kunt ook cocaïne ook bewerken tot een vorm die wel rookbaar is. Dit heet basecoke of crack.

Spuiten

Bij spuiten wordt de cocaïne opgelost in water en direct in een ader gespoten. Bij spuiten werkt de coke vrijwel onmiddellijk en duren de effecten ongeveer 10 minuten. Spuiten is een riskante gebruiksmethode.

Kauwen (cocabladeren)

Cocabladeren zijn afkomstig van de cocastruik en zijn de grondstof voor cocaïne. In de landen waar de cocaplant van nature groeit (Peru, Ecuador, Bolivia) worden de bladeren traditioneel gekauwd. Er worden een aantal blaadjes in de mond gestopt die gekauwd worden tot een prop of pruim in de mond. De pruim wordt meestal tussen wang en tandvlees geplaatst. Zo’n pruim blijft wel twee à drie uur in de mond zitten. Om het vrijkomen van de coke uit het blad te bevorderen wordt aan de pruim een klein beetje as van verbrande plantenstengels of gemalen schelpen toegevoegd. Dat doet men met behulp van een vochtig stokje die in een mengsel van as of schelpen gedoopt wordt. Wat aan het stokje blijft hangen wordt dan aan de cocapruim in de mond toegevoegd. Het sap dat het bij het kauwen vrijkomt wordt ingeslikt. Via de maag komt de cocaïne dan in het bloed terecht. De uitgekauwde bladeren worden uitgespuugd.

Dosering

Wat betreft hoeveelheid is de enige richtlijn die we kunnen geven die van ‘wat gebruikelijk’,  is. Let wel: wat gebruikelijk is, wil niet zeggen dat het veilig is! Gebruikelijk voor volwassenen is dat men lijntjes maakt van ieder ongeveer 0,05g, ofwel 1/20e gram. Hoeveel lijntjes iemand snuift is vaak afhankelijk van diens ervaring. Iemand die voor de eerste keer gebruikt zal met een paar halve lijntjes beginnen. Cocaïne werkt ongeveer 30-50 minuten. Over een hele avond nemen gebruikers meerdere lijntjes. Een ervaren gebruiker doet niet moeilijk over zes lijntjes coke of nog meer.

 

Versie: oktober 2019