Kan je over langere tijd L-Tryptofaan gebruiken?

L-Tryptofaan kun je zien als een licht anti-depressivum, omdat het de aanmaak van serotonine bevordert. Het lastige van L-tryptofaan is, dat er weinig onderzoek is gedaan naar de langetermijneffecten. We weten dus niet welke schade jouw lichaam of hersenen kunnen oplopen na langdurig gebruik.

Het is daarom logischer om uit een van de volgende opties te kiezen:

  • activiteiten ondernemen die je stemming verhogen: sporten, contact met vrienden onderhouden, gezond eten, weinig alcohol drinken en op tijd naar bed, in de zon lopen (veel daglicht is goed voor je stemming)
  • de oorzaak van jouw zwaarmoedigheid aanpakken (zoals perfectionisme, angstklachten) door gesprekken met een psycholoog / huisarts-ondersteuner: dmv grenzen stellen, zelfinzicht, lat iets lager leggen, leven anders inrichten etc.
  • kiezen (in overleg met huisarts) voor een regulier licht antidepressivum, eentje die door de geneesmiddelencommissie is goedgekeurd. Dan weet je zeker dat er onderzoek is gedaan naar de korte- en langetermijneffecten en weet je ook wat de bijwerkingen zijn en of er schadelijkheid is op lange termijn.

Op zich zal een aantal weken/maand L-tryptofaan nemen weinig kwaad kunnen, maar over de lange termijn kunnen we echt te weinig zeggen. Kijk dus ook naar andere bovenstaande onderzochte opties.

Op de website van Unity is hier een uitgebreid artikel over geschreven.

 

Versie: augustus 2019