Vraag & Antwoord

Wat zijn de lange termijn risico’s van methadon of suboxone (buprenorfine)?

Methadon en suboxone zijn beide opioïden en lijken in hun werking erg op heroïne. Deze middelen worden onder andere ingezet bij het afkicken van een heroïne verslaving. Betekent dit dat de risico’s dan ook even groot zijn als bij heroïne of andere soorten drugs?

Methadon heeft de volgende bijwerkingen:

Op de lange termijn heeft methadon geen duidelijke bijwerkingen. Het verschil tussen heroïne en methadon is, dat je aan heroïne veel geld kwijt bent, en dat heroïne maar kort werkt. Heroïne kun je gemakkelijk overdoseren en is daardoor gevaarlijk om te gebruiken. Methadon geeft niet hetzelfde effect als heroïne, het is niet lekker en daardoor minder verslavend. Het gebruik van methadon zorgt er voor dat je langdurig geen heroïne hoeft te gebruiken.

Suboxone is een goed anti-trek middel, dat zorgt er voor dat je weinig trek hebt naar heroïne. Suboxone geeft minder sufheid dan methadon, en daarom wordt het voorgeschreven wanneer mensen veel last hebben van de sufheid die methadon geeft.

Wanneer iemand wil stoppen met gebruik van heroïne, kan hij of zij zich door de huisarts laten verwijzen naar een verslavingsinstelling in de buurt. De verslavingsarts van de instelling kan iemand dan goed informeren wat de bijwerkingen zijn van methadon en suboxone, zodat iemand een weloverwogen afweging kan maken.

 

Versie: augustus 2019

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat