Kunnen mixdrankjes je tanden aantasten?

Veel mixdranken zijn zowel zoet als zuur. Zowel zoete als zure stoffen kunnen het glazuur van de tanden en kiezen aantasten. Suikers worden namelijk door bacteriën omgezet in zuren.

Waarom is zuur slecht

Zuren onttrekken mineralen aan het glazuur waardoor het oplost. Ook de (toegevoegde) zuren in dranken en voeding plegen een aanslag op het tandglazuur. Dit wordt tanderosie genoemd. Het glazuur wordt dunner en de tanden en kiezen gevoeliger waardoor er gaatjes kunnen ontstaan.

Gebitsklachten door het drinken van mixdrankjes kunnen vooral optreden als je meerdere glazen gedronken hebt en daarna zonder je tanden te poetsen naar bed gaat. Soms krijgen mensen acute klachten. Zij hebben dan last van een gevoelig gebit. Dat kan overigens ook al bij het drinken van cola (niet gemixt met alcohol) optreden. De acute gevoeligheid gaat weer over, maar op de lange duur krijg je wel gaatjes in je glazuur. Tandartsen raden daarom af om mixdrankjes te drinken.

Tip

Als iemand toch mixdrankjes wil drinken, is het verstandig om na afloop de mond extra goed met water te spoelen en daarna de tanden te poetsen met een milde tandpasta.

 

Versie: juni 2020