Kun je verslaafd raken aan pijnstillers?

Ongeveer 9 op de 10 mensen gebruikt wel eens een pijnstiller. De meeste mensen gebruiken dit tegen hoofdpijn of rugpijn.

Veel mensen gebruiken niet meer dan de voorgeschreven hoeveelheid en hebben er geen problemen mee. Toch is er een groep die te veel gebruikt en verslaafd raakt aan deze middelen. Voornamelijk opioïden zijn erg verslavend, maar ook verslaving aan paracetamol en NSAID’s (ontstekingsremmers) komt voor.

Pijnstillers kunnen een paradoxaal effect hebben wat de verslavingskans vergroot. Wanneer er langdurig pijnstillers geslikt worden vanwege hoofdpijnklachten kan het zo zijn dat op een gegeven moment de pijnstillers zelf ook voor hoofdpijn zorgen. Deze hoofdpijnklachten komen boven op de klachten waarvoor de pijnstillers in eerste instantie werden geslikt. Zo is er steeds een hogere dosis nodig en kan er een afhankelijkheid ontstaan.

Wanneer mensen verslaafd zijn aan een opioïde pijnstiller kan het erg moeilijk zijn om er vanaf te komen, meestal lukt dit niet zonder begeleiding. Door de vergelijkbare werking kan een opioïde pijnstiller verslaving lijken op een heroïne verslaving.

 

Versie: december 2019