Kun je verslaafd raken aan heroïne?

Heroïne is een van de meest verslavende stoffen die er zijn. Na 3 weken gebruik kunnen bij stoppen al onthoudingsverschijnselen optreden. Een commissie van experts beoordeelde heroïne als de meest verslavende drug, meer dan crack en tabak.

Geestelijke afhankelijkheid: ja.

Gebruikers kunnen zeer sterk naar het middel verlangen. Ze zetten er alles voor opzij. Dit komt door het verlangen naar het gelukzalige en pijnstillende gevoel. Maar ook doordat ernstige onthoudingsverschijnselen optreden als je niet gebruikt.

Tolerantieontwikkeling: ja

Het lichaam went zeer snel aan heroïne. Een gebruiker heeft al heel gauw meer nodig om hetzelfde effect te voelen.

Lichamelijke afhankelijkheid / ontwenningsverschijnselen: Ja

De ontwenningsverschijnselen van heroïne treden al snel op. De eerste symptomen beginnen binnen een aantal uur na de laatste toediening, de 2e en 3e dag zijn ze op zijn hevigst. Na 4 tot 6 dagen nemen ze langzaam in hevigheid af.

Symptomen zijn:

  • angst, onrust
  • wijde pupillen
  • loopneus
  • geeuwen
  • afwisselend koud en warm
  • buikkrampen, diarree, soms braken
  • krampen in rug en benen
  • spierpijn
  • kippenvel
  • stijging pols, bloeddruk en lichaamstemperatuur

De hevigheid van de ontwenningsverschijnselen is afhankelijk van de duur van de verslaving. Bij mensen die kort gebruiken zijn de ontwenningsverschijnselen mild. Bij zwangere vrouwen kunnen ontwenningsverschijnselen tot de dood van de baby leiden.

De kans op verslaving is dus zeer groot.

Ontwenningsverschijnselen methadon

Ook bij methadon krijgen gebruikers ontwenningsverschijnselen. Methadon heeft een lange halveringstijd. Halveringstijd is de tijd waarbinnen de helft van de stof uit het bloed verdwenen is.

Bij opiaten met een lange halveringstijd treden de ontwenningsverschijnselen later op maar houden ook langer aan. Bij methadon treden de verschijnselen na een dag op. Na 5 tot 7 dagen zijn ze op zijn hevigst. In een periode van 1 tot 3 weken nemen nemen de verschijnselen geleidelijk aan af (1).

In de behandeling voor heroïne worden de ontwenningsverschijnselen opgevangen met methadon. De methadon wordt dan in de loop van behandeling afgebouwd.

Verhogen van de methadondosis

Verhogen van de methadondosis kan helpen om de trek verminderen. Hiervoor wordt vaak gekozen als aannemelijk is dat iemand het niet zal volhouden op een lage dosis. Men geeft dan enige tijd een hoge dosis methadon en probeert het leven van de gebruiker enigszins op orde te brengen.

Methadon is echter net zo verslavend als heroïne. Als de gebruiker na enige tijd aangeeft ook van de methadon af te willen (wat overigens lang niet altijd aan te raden is) zal de methadon alsnog geleidelijk afgebouwd moeten worden.

De ontwenningsverschijnselen duren bij methadon langer dan bij heroïne en kunnen wel twee tot drie weken aanhouden. Tot het afbouwen van methadon kan besloten worden wanneer er stabiliteit in het leven van de gebruiker is.

Bron

  1. Noorlander, E. Opiaten. In: Drugs en Alcohol, Gebruik, misbruik en Verslaving

 

Versie: december 2019