Kun je van speed oververhit raken?

Van speed of amfetamine kun je oververhit raken. Als je speed gebruikt in warme vochtige ruimten en langdurig doordanst zonder water te drinken kan speed tot oververhitting (hyperthermie) leiden.

In disco’s of clubs met slechte klimaatbeheersing is het vaak warm en vochtig. Door verdamping van zweet op de huid koelt de huid af. Is het vochtig en warm dan kan het zweet niet verdampen. Het druppelt dan van je lichaam af met als gevolg dat je niet afkoelt.

Aan oververhitting kun je overlijden. Bij een temperatuur van 41 graden kan afbraak van het spierweefsel ontstaan, kunnen bloedstolsels optreden en kunnen verschillende organen ophouden met functioneren. Naar schatting overlijden er per jaar zo’n 4 mensen aan oververhitting na gebruik van stimulantia.

Symptomen

Een beginnend symptoom van oververhitting is hoofdpijn. Pas daarom op bij het geven van paracetamol bij hoofdpijn. Dit kan alleen als oververhitting uitgesloten is. Andere symptomen zijn verwardheid, duizeligheid, rillen, snelle hartslag, bleek uiterlijk, misselijkheid en braken. Lastig is dat sommige van deze symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid en stijve spieren nauwelijks te onderscheiden zijn van de bijwerkingen van xtc.

Preventie

Oververhitting is ernstig maar is makkelijk te voorkomen. Je moet af en toe rusten, geen pet dragen en 1 glas water of fris per uur drinken. Drink ook weer niet teveel omdat dat weer kan leiden tot watervergiftiging. Ook de uitgaansgelegenheden kunnen maatregelen nemen. Zij kunnen zorgen voor een temperatuurregeling op feesten, kunnen de toegang tot drinkwater vergemakkelijken en een chill-outruimte creëren. Chill-outruimtes zijn ruimtes waar mensen kunnen rusten en afkoelen. Ook kunnen zij zorgen voor goede EHBO.

Wat te doen bij oververhitting

Is iemand oververhit, rood en nog goed aanspreekbaar dan moet men de persoon naar een koele ruimte brengen besproeien met water

Is iemand oververhit, bleek en verminderd aanspreekbaar dan moet men onmiddellijk naar de EHBO gaan of 112 te bellen.

Bij het wachten op de ambulance kan men de persoon alvast ontkleden en besproeien met water. In het ziekenhuis zal men vocht toedienen, de persoon proberen te koelen en de ademhaling en circulatie op gang houden.

 

Versie: september 2019