Vraag & Antwoord

Kun je van cannabis gaan flippen?

Cannabis kan verkeerd vallen. Mensen worden angstig, raken in paniek, zijn verward en opgewonden en voelen zich ziek. Levensbedreigend is het nooit, maar mensen kunnen wel een zeer vervelende ervaring krijgen. Er treedt herstel op als het lichaam de THC weer heeft uitgescheiden.

Er kunnen verschillende redenen zijn dat iemand flipt:

Te grote dosis

In het begin weet je vaak niet hoeveel je moet nemen. Nederwiet en hasj kunnen een hoog THC -gehalte hebben. Hierdoor kun je teveel binnen krijgen.

Onbekendheid met de lichamelijke ervaringen

Als mensen voor de eerste keer gebruiken, schrikken ze soms van de lichamelijke effecten zoals hartkloppingen of duizeligheid en raken dan in paniek. Dit gebeurt zeker bij toeristen. Vaak zijn in het geboorteland bij de voorlichting de gevaren van cannabis sterk benadrukt. Allerlei onverwachte lichamelijke ervaringen krijgen dragen dan bij aan de paniek.

Stemming en vermoeidheid

Een negatieve stemming en vermoeidheid kunnen er ook voor zorgen dat de cannabis verkeerd valt. Als je erbij bent is het van belang de persoon gerust te stellen. Breng hem naar een rustige plek en laat hem iets zoets eten. Na een uur is het ergste voorbij.

Aantallen

In 2011 is de ambulance in Amsterdam 641 keer uitgereden voor cannabis. Voor het roken van cannabis reed de ambulance 491 keer uit voor het eten 150 keer. In iets minder dan 40% van de gevallen was vervoer naar de eerste hulp nodig. Meestal maken lichamelijke klachten vervoer noodzakelijk.

Bij de eerste hulpen in ziekenhuizen komen ook wel mensen binnen die onder invloed van cannabis gewond zijn geraakt door bijvoorbeeld een val of geweld. Na cannabisgebruik kan, als je ineens gaat staan, de bloeddruk sterk dalen. Hierdoor kun je vallen. Het gaat hierbij in heel Nederland om ruim 600 gevallen per jaar.

Bron: NDM, 2011

 

Versie: september 2014

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat