Kun je van cannabis gaan flippen of een bad trip krijgen?

Cannabis kan verkeerd vallen. Je kan angstig worden, in paniek raken, verward zijn of gestrest of je kan misselijk worden. Levensbedreigend is het nooit, maar mensen kunnen wel een zeer vervelende ervaring krijgen.

Er kunnen verschillende redenen zijn dat je flipt:

  • Je hebt teveel genomen. Je hebt bijvoorbeeld te veel spacecake gegeten of de cake is veel sterker dan je had verwacht.
  • De setting is niet goed. Je bent bijvoorbeeld op een erg drukke plek of ergens anders waar je je niet op je gemak voelt.
  • De set is niet goed. Dit houdt in dat je persoonlijke eigenschappen op dat moment niet ideaal zijn. Je zit bv niet lekker in je vel, of je hebt stress omdat je de dag erna een examen hebt. Ook kan het gebeuren dat iemand schrikt van de onbekende lichamelijke effecten, zoals hartkloppingen. Die zorgen er dan voor dat iemand schrikt en denkt dat er iets ergs aan de hand is.

Te grote dosis

In het begin weet je vaak niet hoeveel je moet nemen. Nederwiet en hasj kunnen een hoog THC-gehalte hebben. Hierdoor kun je teveel binnen krijgen. Het komt relatief vaker voor bij spacecake dat je een vervelende ervaring hebt. De sterkte van een spacecake is lastig te bepalen. Ook is het een veel gemaakte fout om meerdere plakken spacecake te eten. Het duurt lang voordat je spacecake voelt, dus dan kan je denken dat je nog een plak nodig hebt. Die 2e plak kan dan te veel zijn.

Setting

De omgeving is een belangrijke invloed op de ervaring. Als je in een omgeving bent waar je je niet op je gemak voelt kan dat zorgen voor een vervelende ervaring. Een drukke omgeving bijvoorbeeld kan erg onplezierig worden als je cannabis op hebt. Zorg dus dat je op een rustige plek bent waar je je op je gemak voelt.

Set

De set zijn je persoonlijke eigenschappen. Een negatieve stemming of vermoeidheid kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de cannabis verkeerd valt. Maar ook stress kan een rol spelen. Als je de volgende dag een examen hebt bijvoorbeeld.

Als mensen voor de eerste keer gebruiken, schrikken ze soms van de lichamelijke effecten zoals hartkloppingen of duizeligheid en raken dan in paniek. Dit gebeurt zeker bij toeristen. Vaak zijn in het geboorteland bij de voorlichting de gevaren van cannabis sterk benadrukt. Allerlei onverwachte lichamelijke ervaringen krijgen dragen dan bij aan de paniek.

 

Versie: januari 2021