Kun je speed gebruiken om bij sporten beter te presteren?

Dat kan, maar is zeer gevaarlijk. Speed of amfetamine is en wordt nog steeds gebruikt als doping. Bij gebruik als drug gaat het om het euforische en energieke effect. Bij gebruik als doping gaat het om het verhogen van de prestaties. Volgens de dopinglijst zijn deze middelen binnen wedstrijd verband verboden. Gebruik van cafeïne is wel toegestaan (1).

Werking

Amfetaminen stimuleren het zenuwstelsel. Je voelt je energiek en actief. De hartslag en bloeddruk nemen toe. De bronchiën in de longen gaan meer open staan en de bloedvaten naar de skeletspieren verwijden zich. Hierdoor krijgen de spieren meer zuurstof en is het lichaam in staat tot een grotere fysieke prestatie. Ook hebben amfetaminen een pijnstillend effect.

Door sporten worden de hartslag, de bloeddruk en de lichaamstemperatuur ook verhoogd. Door de combinatie worden deze lichamelijke effecten extra versterkt.

Afvallen

Stimulerende middelen versnellen de stofwisseling en remmen de eetlust. Gebruik van stimulerende middelen is niet verstandig omdat je aan deze middelen went en ze vaak tot een stijging van de bloeddruk leiden. Het eetlustremmende effect treedt al na korte tijd niet meer op. Als je dan stopt, krijg je enorme honger en komt het gewicht er gewoon weer bij.

Bijwerkingen

Door langdurige inspanning in een warme omgeving kan een sporter uitgedroogd en oververhit raken. Het gebruik van amfetaminen kan de vocht- en temperatuurhuishouding verder ontregelen. Verder gelden algemene bijwerkingen zoals: zelfoverschatting/overmoed, rusteloosheid, duizeligheid, verwardheid, hoofdpijn, beverigheid, slaapstoornissen, nervositeit, hartritmestoornissen, agressief gedrag, hallucinaties.

Door de stimulerende en pijnonderdrukkende werking van amfetamine heb je deze lichamelijke effecten minder goed in de gaten.

Meer informatie over doping

Bron

  1. Dopingautoriteit.nl

 

Versie: september 2019