Kun je flashbacks krijgen van drugs?

De enige drug waarvan gezegd wordt dat je er flashbacks van kunt krijgen zijn tripmiddelen (paddo’s en LSD bijvoorbeeld). Een flashback heeft niks meer te maken met de drug, maar ontstaat doordat je in een situatie terecht komt die je sterk doet denken aan wat je tijdens de trip meemaakte. Het is als ware een hele sterke en levendige herinnering aan de ervaring. Een flashback door druggebruik is te vergelijken met een flashback bij iemand met een oorlogstrauma. Je herbeleeft dingen op een heel sterke manier.

Flashbacks komen weinig voor. Maar als ze voorkomen kan het wel een even schrikken zijn.

Geen LSD-restant

Over LSD wordt wel eens gezegd dat de stof zich zou opslaan in je ruggengraat en dat je hierdoor jaren later een flashback kan krijgen. Dit is onjuist. LSD wordt door het lichaam volledig afgebroken en uitgescheiden en blijft tot 72 uur aantoonbaar in de urine. Alle LSD is dan dus het lichaam uit. Het krijgen van een flashback jaren later heeft dus niets te maken met de stof LSD, want die is binnen 72 uur volledig uit je lichaam verdwenen.

Werking van herinneringen

Een flashback door LSD (of paddo’s) ontstaat op eenzelfde manier als de flashbacks die mensen kunnen krijgen, die kampen met een trauma. Ze komen jaren erna in een situatie terecht die hen doet denken aan de traumatische situatie. Wat er dus gebeurt is dat een nieuwe situatie een oude herinnering oproept waardoor je kort opnieuw meemaakt wat er toen gebeurde. Ditzelfde kan gebeuren met tripmiddelen.

Stel dat je paddenstoelen gebruikte op het strand. Als je dan een jaar later op het strand komt kun je ineens weer heel sterk denken aan die paddenstoelervaring. Je beleeft het dan als het ware weer een beetje. Die beleving is uiteraard veel en veel zwakker en zuiver psychisch.

Blowen of vermoeidheid

Een flashback of levendige herinnering kan ook opgeroepen worden door te blowen. Het blowen activeert dan de herinnering aan de ervaring. Ook heel erg vermoeid zijn zou kunnen bijdragen aan het krijgen van een flashback.

 

Versie: juni 2020