Corona update
Klik hier voor een update

Kun je flashbacks krijgen van drugs?

De enige drug waarvan gezegd wordt dat je er flashbacks van kunt krijgen zijn paddo’s en LSD. Een flashback heeft niks meer te maken met de drug, maar ontstaat doordat je in een situatie terecht komt die je sterk doet denken aan wat je tijdens de trip meemaakte. Een flashback door druggebruik is te vergelijken met een flashback bij iemand met een oorlogstrauma. Je herbeleeft dingen op een heel sterke manier.

Geen LSD restant

Over LSD wordt wel eens gezegd dat de stof zich zou opslaan in je ruggengraat en dat je hierdoor jaren later een flashback kan krijgen. Dit is onjuist. LSD is binnen 15 minuten actief in de hersenen en is een half uur later weer verdwenen. Het wordt door het lichaam volledig afgebroken en uitgescheiden en blijft tot 72 uur aantoonbaar in de urine. Het krijgen van een flashback jaren later heeft dus niets te maken met de stof LSD, want die is binnen 72 uur uit je lichaam verdwenen.

Werking van herinneringen

Een flashback door LSD (of paddo’s) ontstaat op eenzelfde manier als de flashbacks die mensen kunnen krijgen, die kampen met een oorlogstrauma. Ze komen jaren na dato in een situatie terecht die hen doet denken aan de oorlog. Wat er dus gebeurt is dat een nieuwe situatie een oude herinnering triggert (oproept) waardoor je opnieuw meemaakt wat er toen gebeurde. Ditzelfde kan gebeuren met paddo’s en LSD.

Stel dat je paddenstoelen gebruikte op het strand. Als je dan een jaar later op het strand komt kun je ineens weer heel sterk denken aan die paddenstoelervaring. Je beleeft het dan als het ware weer een beetje. Die beleving is uiteraard veel en veel zwakker en zuiver psychisch.

Blowen of vermoeidheid

De paddoroes of LSD-trip van toen kan ook getriggerd worden door te blowen. Het blowen activeert dan de ervaring van paddenstoelen en LSD. Ook heel erg vermoeid zijn zou kunnen bijdragen aan het krijgen van een flashback.

 

Versie: maart 2016

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin