Vraag & Antwoord

Kun je door cocaïne gebruik depressief en paranoïde worden?

Door de werking van cocaïne op de hersenen kunnen gebruikers depressief of paranoïde worden. Cocaïne heeft invloed op de afgifte van stofjes (de zogenaamde neurotransmitters) in de hersenen. Deze stofjes zorgen voor overdracht van prikkels van de ene zenuw naar de andere zenuw. Deze stofjes zijn o.a. dopamine en serotonine.

Depressie

Door gebruik van cocaïne kan de serotonine voorraad uitgeput raken. Hierdoor kunnen gebruikers zich niet meer opgewekt voelen. De depressie is afhankelijk van de mate van gebruik en kan variëren van je down voelen (dysfore stemming) tot een zware depressie. Na langdurig cocaïne gebruik kan het maanden duren voordat de zenuwen weer hersteld zijn.

Bij de lichtgevende gedeelten wordt een signaal met behulp van een neurotransmitter van het ene zenuwuiteinde naar het andere overgebracht. Door cocaïne gebruik kan de voorraad neurotransmitters uitgeput raken.

Paranoia

Door overmatig cocaïne gebruik kunnen gebruikers ook achterdochtig worden. Dat komt omdat cocaïne het centrum in de hersenen dat je schrikreacties regelt overprikkelt. Hierdoor schrik een gebruiker de hele tijd, zonder dat er iets te schrikken valt. De gebruiker zoekt naar oorzaken en gaat zich van alles inbeelden. Hierdoor wordt hij achterdochtig.

Overige aandoeningen

Regelmatig cocaïne gebruik kan ook nog allerlei angsten, jaloezie en waanvoorstellingen veroorzaken.

 

Versie: september 2015

 

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat