Vraag & Antwoord

Kun je depressief worden van XTC?

Het is inderdaad zo dat XTC een leeg en depressief gevoel kan geven. Zeker in de week na het gebruik (XTC-dip). Het risico op een langdurige depressie neemt toe naarmate je meer en vaker gebruikt. Dit komt vooral doordat bij veel XTC-gebruik de afgifte en heropname van de stof serotonine verstoord wordt.

Serotonine voorraad raakt op

Serotonine speelt een belangrijke rol bij het geheugen, de concentratie en de stemming. XTC stimuleert de afgifte van serotonine. Het gevolg is dat bij veel gebruik de serotoninevoorraad opraakt en er uiteindelijk veel minder serotonine wordt afgegeven dan normaal. Dit leidt tot een leeg en depressief gevoel. Wanneer je over lange tijd geen XTC meer gebruikt, zal in de meeste gevallen het serotonine niveau zich weer vanzelf herstellen. Of volledig herstel optreedt, is echter niet zeker. Verminderde serotoninegehaltes kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van angst stoornissen, impulsiviteit, suïcidaal gedrag en agressiviteit (1). Uit onderzoek bleek ook dat XTC gebruikers veel hoger schoorden op testen voor depressieve stemming, angst en impulsiviteit.

Hier speelt wel de “kip of het ei’ kwestie. Uit ander onderzoek bleek dat dit soort klachten ook vaak aan het XTC gebruik voor afgaat.

 

Bron:

(1) Vervaeke H, Stimulerende middelen: XTC. In: drugs en alcohol. Gebruik misbruik en verslaving.

 

Versie: januari 2010

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat