Krijg je van roken een slechte huid?

Ja, roken zorgt ervoor dat:

  • de huid grauw wordt
  • er eerder rimpels en plooien ontstaan Iemand van 40 die rookt even veel rimpels heeft als iemand van 60 die niet rookt.

Grauw

Door roken vernauwen de kleine bloedvaatjes waardoor de bloedtoevoer naar de huid verminderd. Hierdoor ontstaat een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van de cellen in de huid. De huid wordt grijs, grauw en minder fris.

Rimpels en plooien

Roken breekt collageen af. Collageen is het voornaamste structurele eiwit van de huid. Roken activeert een bepaald gen die enzymen vormt die het collageen afbreekt. Ook breekt nicotine vitamine C af. Vitamine C is ook van belang voor de vorming van collageen.

Door een gebrek aan collageen wordt de huid minder elastisch en ontstaan rimpels en plooien.

Je huid op 40 jarige leeftijd

Mensen die stevig roken, hebben op 40 jaar een huid die te vergelijken is met iemand van 60 jaar die nooit heeft gerookt. Bij vrouwelijke rokers zie je eerst kleine verticale lijntjes op de bovenlip. Bij mannelijke rokers zie je het eerst kriskras lijntjes in de nek. Bij stoppen met roken gaat je huid er al na enkele weken beter uitzien. Wetenschappelijk is dit overigens nog niet aangetoond.

Bekijk

Rookspotje pretty ugly American Cancer Organisation.

 

Versie: september 2014