Krijg je van roken een slechte adem?

Inderdaad krijg je van roken een slechte adem. Behalve dat gaan ook je kleren en de ruimte waarin je rookt naar rook ruiken. Slechte adem en ruiken naar rook zijn net als het achteruitgaan van je conditie en het ontstaan van verslaving gevolgen van roken die onmiddellijk optreden. Een rokersadem krijg je echter niet alleen door de rooklucht, er zijn meer oorzaken waardoor je van roken een slechte adem kan krijgen.

Teer en nicotine

Teer en nicotine zijn chemicaliën die vrijkomen in de mondholte tijdens het roken. De nicotinedeeltjes raken verstrikt tussen de tanden, tongslijmvlies en tandvlees. Ze geven bacteriën de ruimte zich te ontwikkelen, waardoor een typische ‘rokersadem‘ ontstaat.

Droge mond

Door roken verdroogt de mondholte en kan er mogelijkerwijs een chronische slechte adem ontstaan. Omdat speeksel ontbreekt kunnen bacteriën niet meer worden weggespoeld en zullen ze onherroepelijk stinkende ademgeurtjes veroorzaken.

Temperatuur

Het herhaaldelijk inhaleren van hete gassen kan resulteren in beschadigde mondweefsels. Aangetast mondslijmvlies is minder goed in staat bacteriën af te breken, waardoor een exponentiële groei ontstaat van micro-organismen. Dat kan leiden tot vervelende gebitsaandoeningen en stinkende ademgeurtjes.

Gebitsgezondheid

Omdat je rookt, tast je voortdurend de mondweefsel aan waardoor verschillende gebitsaandoeningen kunnen ontstaan zoals:

– Tandvleesontstekingen
– Gaatjes
– Gele tanden
– Mondkanker
– Tabak in je lichaam remt je immuunsysteem te vechten tegen infecties
– Verstopte bloedvaten.

Tabaksrook bevat meer dan 50 soorten koolwaterstoffen, waarvan de meeste kankerverwekkend zijn en vieze geuren afscheiden.

 

Bron:

www.slechteademgeur.nl/

 

Versie: oktober 2020