Kan ik nog wel alcohol drinken gedurende de coronacrisis?
We kunnen er niet omheen. Het coronavirus heeft Nederland en de wereld in zijn greep en houdt ons flink bezig.
We kunnen deze periode niet fysiek samenkomen en maken ons misschien ongerust over wat er gaat komen en over onze gezondheid of die van onze naasten. Het is verleidelijk om onze zorgen weg te drinken met een flink glas alcohol. Maar er zijn gezondere manieren om onze stress te managen.
Het behoud van een goede weerstand is belangrijker dan ooit. Het gebruik van alcohol en ook andere drugs brengen opeens heel andere risico’s met zich mee. Hoe zit dat, wat zijn dan die risico’s en wat betekent dat voor jou?
Wat zijn de risico’s van gebruik van alcohol, tabak en andere drugs in combinatie met het coronavirus?
- Het gebruik van alcohol, tabak en andere drugs verlaagt de weerstand. Dit maakt je vatbaarder voor de negatieve gevolgen van het virus.
- Ook kun je besmet raken door contact met de mensen met wie je drinkt. Zeker onder invloed van alcohol ben je minder alert op de leefregels zoals anderhalve meter afstand houden.
- Daarnaast proberen we met elkaar de druk op de gezondheidszorg zo veel mogelijk te beperken. Door je alcoholgebruik onder controle houden verminder je het risico op ziekte en ongevallen.
Hoe werkt alcohol?
Alcohol heeft een verdovende werking waardoor je misschien in eerste instantie ontspanning ervaart. Maar nadat de verdoving van alcohol is uitgewerkt in het brein, ervaar je waarschijnlijk juist meer angst. Ook op de langere termijn kan het gebruik van alcohol ook nadelige effecten hebben
- Door alcohol slaap je minder diep en zul je minder ontspannen ontwaken,
- Gevoelens van angst en depressie worden versterkt door alcohol,
- Ook eenzaamheid wordt groter als alcohol je grootste vriend is.
Waarom is gebruik van alcohol, tabak en andere drugs slecht voor je weerstand?
Het gebruik van alcohol, tabak en andere drugs heeft grote invloed op je weerstand. Zo beïnvloed het bijvoorbeeld je eet- en slaappatroon. Voor je weerstand is het belangrijk dat je goed eet en slaapt. Alcohol en sommige drugs zorgen ervoor dat je minder trek hebt in eten. Hierdoor eet je minder of minder gezond voedsel dan je lichaam nodig heeft. Ook geldt bij gebruik van alle middelen dat de kwaliteit van je slaap flink achteruit gaat.
Er zijn behalve de invloed op het eet- en slaappatroon nog meer redenen waarom alcohol slecht is voor de weerstand. Lees hier meer over op deze pagina: Welke invloed heeft alcohol op het immuunsysteem?
Wat kan ik doen om de risico’s te beperken als ik toch alcohol, tabak of andere drugs wil gebruiken?
- Doe rustig aan met alcohol en gebruik geen andere drugs.
- Combineer geen kalmeringsmiddel of slaapmedicatie met alcohol. Hiermee verklein je de kans dat je medische hulp nodig hebt, bijvoorbeeld door vallen.
- Slaap goed, eet gezond, blijf in beweging (sporten, wandelen, fietsen) en behoud een normaal ritme voor een optimale weerstand.
- Zorg dat je contact houdt met je familie en vrienden telefonisch of online.
- Alcohol en andere drugs beïnvloeden je beoordelingsvermogen, houd hier rekening mee.
Laten we juist nu elkaar helpen en inspireren om zo alert, gezond en positief mogelijk te blijven!
Ik wil graag hulp bij minderen of stoppen, waar kan ik terecht?
- Er zijn gratis en online zelfhulp programma’s beschikbaar, zoals www.zelfhulpalcohol.nl
- Hulp bij het minderen of stoppen met alcohol voor 55 plussers, kijk op www.moti55.nl of meld je aan via adviesgesprekken@jellinek.nl voor een adviesgesprek.
Ik maak me zorgen over het alcohol- of drugsgebruik van mijn partner/naaste
- Jellinek biedt verschillende mogelijkheden aan ter ondersteuning van partners en andere naasten van verslaafden. Kijk op onze website en/of stuur een mail naar sterkernaast@jellinek.nl dan nemen wij contact met je op.
- Jellinek biedt ook (online) ondersteuning aan kinderen van verslaafde ouders. Kijk op onze website of stuur je vraag naar koppkov@jellinek.nl
Mijn vraag staat er niet tussen. Waar kan ik terecht met vragen?
- Jellinek Advieslijn: 088 – 505 1220, elke werkdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00. Je laat je naam en vraag achter. Tussen 13:00 en 17:00 word je teruggebeld.
- Jellinek Vraag & Antwoord service
- Chat alcohol & drugs: dagelijks van 13.00-17.00u direct in contact met een medewerker.
- www.mentaalvitaal.nl voor wie stress ervaart, piekert of slecht slaapt.
- https://www.mijnihelp.nl hier vind je informatie, steun en cursussen.
Waar vind ik betrouwbare informatie over het coronavirus?
- RIVM: Actuele informatie en adviezen over COVID-19
- Rijksoverheid: een breed overzicht van veelgestelde vragen voor werkgevers en werknemers, informatie over de meldingsplicht voor artsen en adviezen voor reizigers.
- Nederland wereldwijd: direct naar adviezen voor reizigers. Dit is een gezamenlijke website van alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren.
- NHG dossier COVID-19: informatie en adviezen over hoe huisartsen te werk gaan bij verdenking van het virus
- thuisarts.nl: algemene website voor mensen die zoeken naar informatie over gezondheid en ziekten.
Hoe kom ik er achter of iets fake news is?
Nepnieuws of ‘fake news’ is al langer een probleem en kan bijdragen aan het versterken van angstgevoelens. In WhatsApp groepen zien we regelmatig nepnieuws berichten voorbij komen die tot onrust leiden of mensen aanzetten de verkeerde dingen te doen.
Waarom maken mensen eigenlijk nepnieuws? Hoe herken je nepnieuws? En welke rol speel je zelf in de verspreiding? Goede info en tips vind je op de website van Mediawijsheid.
Versie: april 2020