Kan ik borstvoeding geven na DMT of ayahuasca gebruik?

DMT

Het wordt afgeraden om DMT te gebruiken in de borstvoedingsperiode. Het is niet bekend of DMT in de moedermelk terecht komt of dat het effect heeft op de moedermelk. DMT zelf is heel snel je lichaam uit (binnen enkele uren). Mocht iemand toch DMT willen gebruiken tijdens de periode van borstvoeding dan is het aan te raden de baby de fles te geven en geen moedermelk. Kolf voor de zekerheid 24 uur na het gebruik van DMT af en gooi de moedermelk weg.

Ayahuasca

Het wordt afgeraden om ayahuasca te gebruiken in de borstvoedingsperiode. Het is niet bekend of de stoffen in ayahuasca in de moedermelk terecht komen. Ook is niet van alle stoffen bekend hoe snel ze uit het lichaam zijn. En daarmee hoelang ze in de moedermelk aanwezig zijn als ze in de moedermelk terecht komen.

Mocht iemand wel ayahuasca gebruiken tijdens de periode van borstvoeding dan is het aan te raden de baby de fles te geven en geen moedermelk. Kolf de dagen na het gebruik van ayahuasca af en gooi de moedermelk weg. Het is onduidelijk hoelang de ingrediënten van ayahuasca in de moedermelk terecht komen. Dus houd voor de zekerheid ruim een week aan. Het risico hierbij is dat de baby na een week flesvoeding mogelijk niet meer terug wil naar de borst omdat de baby de borst mogelijk niet meer zal herkennen. Daarom wordt het aangeraden om helemaal geen ayahuasca te gebruiken in de periode waarin borstvoeding wordt gegeven.

Bron:

Strassman, R. Dose-Response Study of N,N-Dimethyltryptamine in Humans. Archives of General Psychiatry. vol 51, 1994.

Versie: april 2020