Kan cannabis gevolgen hebben voor je persoonlijke ontwikkeling?

Duidelijk is dat intensief gebruik op jonge leeftijd (tussen 14 en 25 jaar) gepaard gaat met een aantal negatieve verschijnselen. Hierbij geldt hoe intensiever gebruikt wordt, hoe negatiever deze verschijnselen worden. Problemen kunnen zich op latere leeftijd uitten door bijvoorbeeld het niet behalen van een diploma, werkloosheid en relatieproblemen.

Het samengaan van cannabisgebruik met deze verschijnselen wil niet zeggen dat cannabisgebruik hiervan de oorzaak is. Mogelijk ligt een andere factor ten grondslag aan zowel het cannabisgebruik als aan deze verschijnselen.

Puberteit

De puberteit is voor de persoonlijke ontwikkeling een buitengewoon kritische periode waarin je vele keuzes moet maken en veel problemen moet oplossen. Hierdoor ontwikkelt je brein zich en leer je vaardigheden die later in het leven nodig zijn. Veel blowen in deze periode kan leiden tot het uitstel van keuzes en op het niet oplossen van problemen. Je staat als het ware stil in je persoonlijke ontwikkeling.

Mensen kunnen blowen om positieve redenen (bijvoorbeeld voor de gezelligheid) of om negatieve redenen (bijvoorbeeld om angst kwijt te raken of de dag door te komen). Wanneer je om negatieve redenen blowt en problemen vermijdt ontwikkel je jezelf niet of loopt je ontwikkeling een achterstand op.

Jeugdhulpverlening

Jongeren die klant zijn van de jeugdhulpverlening blijken veel vaker dagelijks te blowen dan hun leeftijdgenoten op school. In Amsterdam blowt 15% van de klanten van de jeugdhulpverlening dagelijks (1), op scholen ligt dat bij een vergelijkbare leeftijdsgroep (15/16) op 1,5% (2). Recentere cijfers zijn niet bekend. Dagelijks gebruik lijkt dus samen te gaan met allerlei persoonlijke problemen. Opnieuw, daarmee is niet gezegd dat deze problemen door cannabis veroorzaakt zijn. Het is mogelijk maar hoeft niet.

De indruk bestaat dat nogal wat klanten van de jeugdhulpverlening de cannabis vooral gebruiken als een kalmerend middel. Ze blowen om geen last te hebben van hun problemen.

Wat je kunt zeggen is, dat deze jongeren, door het velen blowen hun problemen niet aangaan en het oplossen van hun problemen uitstellen, of sterker nog, daar geheel niet aan toe komen. Ze gebruiken de drug om de emotionele pijn te vermijden. Daardoor komen ze niet verder en ontwikkelen ze zich niet. Soms gaat dat zo jaar in jaar uit.

Dit is ook het beeld van de klant die zich meldt bij de hulpverlening. Het gaat hierbij vaak om mensen die veel persoonlijke problemen hebben, een blowgeschiedenis hebben van 10 tot 15 jaar en in feite in hun leven niet opgeschoten zijn. Op die manier hebben ze op latere leeftijd flink last van hun heftige blowen toen ze nog jong waren.

Als je dagelijks blowt, is het altijd verstandig om eens te proberen een paar dagen per week niet te blowen. Als dat spanningen of problemen oplevert is het verstandig hierover met anderen te praten of hulp te zoeken.

 

Bronnen:

  1. Antenne 2012

 

Versie: juli 2020