Deel jouw ervaring

 
Corona update
Klik hier voor het laatste nieuws

Kan er een drug gemaakt worden die niet verslavend is?

Of een drug verslavend is ligt niet alleen aan de drug zelf, maar vooral aan de persoon die het gebruikt. Voor verslaving kun je vatbaar zijn. Ben je vatbaar dan zal een compleet nieuwe drug ook riskant zijn.

Beloningscentrum

Verslaving ontstaat doordat het beloningscentrum in de hersenen (centrum dat je beloont met prettige gevoelens) na gebruik op een zeer krachtige manier geprikkeld wordt waardoor ze zich lekker gaan voelen.

Sommigen mensen hebben een minder goed functionerend beloningscentrum. Dit is deels genetisch bepaald. Drugs die het beloningscentrum op een krachtige manier kunnen prikkelen zullen door hen altijd zeer gewaardeerd worden. Zij voelen zich dan voor het eerst lekker. Dat kan ook zo gelden voor nieuw te ontwikkelen drugs.

Daarnaast worden de bijna emotionele ervaring van het gebruik en de effecten opgeslagen in het geheugen en vormen zeer krachtige herinneringen. Hierdoor zal de neiging om weer te gebruiken sterk zijn.

Kortom: door de werking van drugs op de hersenen is de kans dat er ooit een veilige drug ontwikkeld zal worden heel klein.

Drugs

Kruiden

Er zou natuurlijk een drug ontwikkeld worden die het beloningscentrum nauwelijks prikkelt ofwel nauwelijks een effect heeft. De drug wordt dan meer een kruid. Een dergelijke drug zal alleen veel gebruikt worden als hij lekker smaakt zoals bijvoorbeeld bij thee. Echt interessant is hij echter niet.

Verminderd functionerend beloningscentrum

Vermoed wordt dat door herhaald druggebruik het beloningscentrum in de hersenen nog slechter gaat functioneren. Met andere woorden; door de prikkeling als gevolg van het druggebruik, raakt het toch al zo slecht functionerende beloningscentrum nog verder uitgeput. Dit verklaart bijvoorbeeld de dip die ontstaat na gebruik van xtc, speed of cocaïne.

Mogelijk dat er in toekomst wel een drug ontwikkeld kan worden die deze schadelijke werking in mindere mate heeft. Een dergelijke drug zou dan iets minder riskant zijn.

 

Versie: februari 2016

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin