Is xtc-gebruik schadelijk voor je gebit?

Uit onderzoek blijkt dat xtc-gebruikers meer last hebben van tandslijtage dan niet-gebruikers (1). Bij de gebruikers van xtc had 60% last van tandslijtage. Bij de niet-gebruikers lag dit op 11%.

De schade aan het gebit wordt veroorzaakt door:

  • knarsetanden
  • verminderde speekselproductie

Dit is schadelijk zeker als je dat nog combineert met het drinken van zoete of zure drankjes. Ook overgeven is slecht. Suikervrije kauwgum verkleint de kans op tandslijtage.

Klemmen en knarsetanden

Door gebruik van xtc neemt de spanning van je spieren toe. Ook de kaakspieren trekken samen en veel gebruikers gaan daardoor stevig knarsetanden. Ook klemmen ze hun boven- en ondergebit stevig op elkaar. Dat doen ze zowel tijdens als na het gebruik. Dit veroorzaakt schade aan je gebit, vooral aan tanden achterin je mond. Dat is inmiddels gebleken uit enkele onderzoeken waarin gebruikers met niet-gebruikers werden vergeleken. Hoektanden waren meer gesleten dan snijtanden, wat zou kunnen betekenen dat de onderzochte gebruikers eerder hun tanden klemden dan knarsten.

Vermindering van speeksel

Xtc of amfetamine leiden tot een vermindering van de speekselproductie. Je krijgt een droge mond. Door de vermindering van de speekselproductie is er geen sprake meer van de natuurlijke reiniging van je tanden waardoor de kans op ontstoken tandvlees en gaatjes (cariës) toeneemt. Als je vaak gebruikt is het verstandig je mond een keer per dag met fluoride te spoelen om gaatjes tegen te gaan.

Zoete drankjes

Iets anders is dat veel gebruikers bij het uitgaan geen alcohol drinken maar zoete frisdrankjes (met koolzuur). De zoetheid en zuurte daarvan bevorderen eveneens het tandbederf.

Overgeven

Ook is gebleken dat gebruikers die vaak moesten overgeven, al dan niet als gevolg van het speed of xtc-gebruik, vaker een slecht gebit hebben. Het maagzuur dat langs je tanden komt tast je tanden namelijk sterk aan.

 

Bron:

(1) Brand H, e.a. Xtc-gebruik en mondgezondheid. Nederlands tijdschrift voor tandheelkunde, 2007

 

Versie: augustus 2019