Deel jouw ervaring

 
Corona update
Klik hier voor het laatste nieuws

Is voorschrijven van methadon bij heroïneverslaafden een succes?

Naar het succes van methadon is betrekkelijk weinig onderzoek gedaan. Duidelijk is wel dat methadon sterk heeft bijgedragen om te voorkomen dat het met druggebruikers steeds slechter ging. Het heeft duidelijk geholpen om de lichamelijke en sociale situatie van de druggebruiker te verbeteren.

Doel

Succes hangt af van het doel dat men zichzelf stelt.

Wanneer een heroïneverslaafde contact met een hulpverleningsinstelling zoekt, kan deze zich twee verschillende doelen stellen:

  • Ontwennen (behandelen, afkicken, cure)
  • Verbetering van zijn lichamelijke en sociale situatie (verzorgen, harm reduction, care)

Het is nu eenmaal zo dat niet elke druggebruiker drugvrij kan worden. Er zijn mensen die chronisch verslaafd zijn en die altijd zullen blijven gebruiken. Niks doen voor deze groep zou betekenen dat ze heel snel zouden verloederen, allerlei ziekten oplopen of een overdosis nemen. Men moet dit type gebruikers dus opvangen en begeleiden. Ze kunnen niet genezen worden, maar er kan wel voor ze gezorgd worden. Het doel is dan dat iemand weer beter voor zichzelf kan zorgen en zelfstandig kan wonen.

Inzet van methadon

Bij behandeling wordt methadon verstrekt en worden urinecontroles uitgevoerd om te controleren of iemand heroïne bij gebruikt. Afhankelijk van de situatie kan men geleidelijk aan ook de methadondosis verminderen totdat iemand niet meer gebruikt.

Bij harm reduction wordt ook methadon gegeven, maar gaat men niet in dosis omlaag. Gebruikers krijgen als ze willen elke dag dezelfde hoeveelheid methadon. Dat wordt dan een onderhoudsdosis genoemd. Bijgebruik van heroïne is in principe ongewenst maar wel mogelijk en sommige deelnemers doen dat ook. Ze moeten uiteraard wel uitkijken voor een overdosis, want heroïne en methadon versterken elkaar.

Succes van methadon bij behandeling

Naar methadon als middel om drugvrij te worden is geen onderzoek gedaan. Wel naar het succes van behandeling in het algemeen. Behandeling omvat echter veel meer dan methadonverstrekking alleen. Het omvat ook zaken als psychotherapie en deelname aan werk- en scholingsprojecten. De conclusie van het onderzoek is dat de kans op succes ongeveer 20% à 30% is als mensen hun behandeling afmaken.

Succes van methadon bij harm reduction

Naar het succes van methadon bij harm reduction is betrekkelijk weinig onderzoek gedaan. Duidelijk is wel dat methadon sterk heeft bijgedragen om te voorkomen dat het met druggebruikers steeds slechter ging. Het heeft duidelijk geholpen om de lichamelijke en sociale situatie van de druggebruiker te verbeteren. Dit is ook gevonden bij druggebruikers die heroïne verstrekt kregen. Zo is bijvoorbeeld het aantal overdoses en het aantal ziekten ten gevolge van druggebruik in Nederland lager als in vele andere landen waar ze deze programma’s niet kennen.

 

Versie: juni 2019

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin