Is snuiftabak verslavend?

Ja, maar vanwege de manier van gebruiken is snuiftabak waarschijnlijk wel iets minder snel verslavend dan als je het rookt.

Waarom is snuiftabak minder verslavend?

Snuiftabak is verslavend, maar dan wel iets minder snel dan gewone rooktabak. In tabak zit nicotine, de verslavende stof in tabak. Ook snuiftabak bevat nicotine. Als je tabak snuift, komt de nicotine via het neusslijmvlies in het bloed. Als je het rookt gaat het via de longen. De opname van nicotine in het bloed gaat via snuiven langzamer dan via roken. Vandaar dat snuiftabak iets minder snel verslavend is dan gewone rooktabak. Over het algemeen geldt hoe sneller een stof bij de hersenen komt na inname, hoe verslavender een stof is.

Nicotine

Nicotine is een drug die zeer snel effect heeft. Stopt men met roken, dan is het nicotinegehalte in het bloed na anderhalf uur al gehalveerd. Dit maakt dat de roker een onrustig gevoel krijgt. Na langere tijd zonder nicotine wordt de roken nerveus, onzeker, geagiteerd en geprikkeld. Steekt hij een sigaret op, dan wordt zeer snel nieuwe nicotine aangevoerd waardoor de vervelende gevoelens verdwijnen. De roker voelt zich weer ontspannen.

Nicotine is een giftige stof. Het is dé verslavende stof in tabak. Nicotine stimuleert de afgifte van adrenaline en prikkelt het zenuwstelsel waardoor het lichaam wordt opgejaagd. De hartslag gaat omhoog en de bloedvaten vernauwen zich. De temperatuur in handen en voeten gaat omlaag en de bloeddruk stijgt. Dit gebeurt dus allemaal ook in het geval van snuiftabak.

Snuiftabak ook kankerverwekkend

Snuiftabak is ondanks dat het niet gerookt wordt toch kankerverwekkend. Snuiftabak is niet verboden in Nederland. Het wordt in Nederland echter weinig gebruikt. Grootverbruiker van snuiftabak is Zweden. Daar wordt het Snus genoemd.

 

Versie: oktober 2020