Vraag & Antwoord

Is het roken van heroïne net zo schadelijk als het roken van tabak?

Het kan gebeuren dat er in de buisjes waardoor geïnhaleerd wordt na enkele druppels chinezen plakt met een kleverige smurrie; de neerslag van de heroïne dampen. Is dit schadelijk om te roken? Daarnaast is het de vraag of het roken van tabak of van heroïne schadelijker is voor je longen. En of het roken van heroïne ook kankerverwekkend is.

Dat er residu in het buisje achterblijft klopt inderdaad. Dit residu bestaat uit 6-acetylmorphine, cafeïne en diacetylmorphine. Ongeveer een kwart van het residu gewicht bestaat daarnaast uit onbekende stoffen, en waarschijnlijk roet. Het inademen van bijvoorbeeld roet is inderdaad schadelijk.

Of het roken van heroïne net zo kankerverwekkend is als het roken van tabak weten we helaas niet zeker, bij het roken van heroïne heb je in ieder geval geen last van teerresten van de tabak. Voor zover bij ons bekend is heroïne zelf daarnaast niet kankerverwekkend. En wordt het risico op kanker niet groter door gebruik van heroïne alleen.

Maar door de verdovende werking van heroïne wordt de hoestprikkel gedempt waardoor allerlei troep niet altijd goed wordt uitgehoest, daardoor heb je wellicht weer een vergrote kans op een longontsteking. Dus in die zin is vergelijken misschien moeilijk.

Wat betreft de schade van heroïne ten opzichte van tabak: in de jaren 90 toen het heroïne experiment van start ging (wat nu heroïnebehandeling is) is hiernaar gekeken. Deze gegevens zijn dus alweer van enige tijd geleden. Maar toen was de conclusie dat heroïne weliswaar schadelijk is voor de longen, maar de schade door het roken van tabak zoveel malen groter is dat de extra schade door heroïne daarbij te verwaarlozen is. Destijds was het zo dat 98% van de heroïneverslaafde ook verslaafd aan tabak waren. Maar mensen die geen tabak roken en wel heroïne lopen zeker ook schade op door het roken van heroïne alleen. Er worden toch ook veel forse longproblemen gezien bij relatief jonge mensen die heroïne roken.

 

Versie: juni 2017

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat