Is LSD schadelijk voor de hersenen?

LSD wordt geslikt en bereikt via het bloed de hersenen. Daar beïnvloedt LSD de manier waarop zenuwen signalen aan elkaar doorgeven. Zenuwen doen dat met behulp van bepaalde stofjes. Deze overdrachtsstoffen worden neurotransmitters genoemd. LSD beïnvloedt vooral de werking van dopamine en serotonine. Er is geen bewijs van hersenbeschadiging door LSD-gebruik. Hier moet wel bij gezegd worden dat er maar weinig onderzoek naar de werking en mogelijk schade van LSD in de hersenen gedaan is.

Moeilijke ervaring

LSD kan een heftige tripervaring geven. Het kan voorkomen dat iemand verward en angstig wordt tijdens de trip. Nare gedachten kunnen opkomen of het is niet duidelijk meer wat de trip is en wat de realiteit. Dit kan voor een moeilijke ervaring zorgen. Soms ook wel een bad trip genoemd. Alhoewel een moeilijke ervaring niet altijd ‘bad’ hoeft te zijn. Afhankelijk van de ervaring kan het ook leerzaam zijn. Dit is afhankelijk van hoe iemand die ervaring door komt.

Als je een moeilijke ervaring gehad hebt, bespreek die dan met je tripgenoten of iemand anders waar je je bij op je gemak voelt. Het is belangrijk om dit een plaatsje te geven en het te verwerken. In extreme gevallen kan zo’n ervaring een traumatische ervaring worden. Dit komt gelukkig weinig voor.

Een moeilijke ervaring is waarschijnlijk niet schadelijk voor de hersenen, maar kan wel voor psychologische schade zorgen.

Het beeld dat iemand een keer LSD neemt en daarna permanent psychotisch of schizofreen wordt is echter onjuist. Bij mensen met aanleg voor psychoses kan LSD-gebruik de druppel zijn die zorgt voor een psychotische episode. Ook kan het een psychose verergeren en zorgen voor terugval.

Andere schade

Er is verder ook geen bewijs dat tripmiddelen zoals LSD schade toebrengen aan organen of het genetisch materiaal (DNA). De giftigheid van LSD is zeer laag. Schattingen suggereren dat een dodelijke dosis LSD tenminste 1000 keer de werkzame dosis is, dat is een zeer brede veiligheidsmarge. De lichamelijke risico’s van LSD zijn, voor zover bekend, verwaarloosbaar.

Het ondergaan van een LSD-trip is een intensieve ervaring. Het is niet iets wat iemand vaak doet. Kans op verslaving is er dan ook nauwelijks.

 

Bron:
Alcohol en drugs, gebruik en misbruik. Bohn Stafleu van Loghum. Houten 2008

 

Versie: augustus 2020