Vraag & Antwoord

Wat is lean, purple drank of syrup?

Lean is de straatnaam voor een drankje van hoestdrank gemixt met frisdrank, meestal met sprite. Soms worden er ook snoepjes aan toegevoegd voor de extra zoete smaak. Het wordt ook wel purple drank, purp, sizzurp of syrup genoemd.

Werkzame stoffen

De effecten worden veroorzaakt door codeïne en prometazhine. Codeïne is een opioïde pijnstiller. Codeïne heeft een verdovend effect en kan bepaalde lichaamsfuncties vertragen, onder andere de ademhaling. Dit is ook de reden waarom het in lage doseringen de hoest kan onderdrukken bij een verkoudheid. In hoge doseringen kan dit tot gevaarlijke situaties leiden, zoals een ademhalingsstilstand.

Prometazhine is een anti-histamine. Het wordt gebruikt tegen allergieën maar ook om misselijkheid te onderdrukken en om te versuffen. De werking van prometazhine tegen de hoest is niet bewezen. Het zou wel kunnen helpen bij hoest die veroorzaakt wordt door een allergie. Ook maakt het je suffer waardoor het kan helpen om in slaap te komen bij kriebelhoest.

Gebruik en effecten

Het gaat om een hoestdrank met de stoffen codeïne en prometazhine er in. De stoffen kunnen ook los van elkaar genomen worden maar zullen dan niet hetzelfde effect veroorzaken. Volgens gebruikers gaat het vooral om de combinatie van deze stoffen. Deze stoffen hebben in lage doseringen weinig effect. Wanneer je dus kleine hoeveelheden gebruikt tegen de hoest bij verkoudheid zal je er weinig van merken.

Als je er meer van gebruikt krijg je effecten vergelijkbaar met met andere verdovende middelen. Sommige gebruikers rapporteren dat het effect lijkt op alcohol, anderen vinden het effect meer op benzodiazepinen lijken. De dosering die nodig is om een effect te bereiken verschilt per persoon en hangt ook af van de hoeveelheid toegevoegde codeïne en prometazhine.

Je wordt sloom en je voelt je prettig en je hebt het gevoel dat alles langzamer gaat. Ook rapporteren gebruikers milde euforische gevoelens en kunnen ze licht gedissocieerd raken van hun lichaam. Het wordt vaak gecombineerd met cannabis of andere middelen. Het wordt ook wel gecombineerd met alcohol hoewel veel gebruikers hier voorzichtig mee zijn vanwege de hoge risico’s van deze combinatie.

Risico’s

Codeïne is een opioïde en heeft een verdovende werking op het lichaam. In grote hoeveelheden kan je hallucinaties krijgen, out-gaan of zelfs een ademhalingsstilstand krijgen. Vooral in combinatie met de prometazhine en eventueel andere middelen zoals alcohol wordt dit risico extra vergroot. Lean heeft in de VS ook al tot meerdere overdoseringen geleid met de dood tot gevolg.

Codeïne is daarnaast ook verslavend. Je kan op een gegeven moment steeds meer nodig hebben om het zelfde effect te bereiken. Je kan ook ontwenningsverschijnselen krijgen wanneer je er mee wilt stoppen. Ontwenningsverschijnselen kunnen heel erg lijken op die van andere opiaten zoals heroïne.

Het drinken van grote hoeveelheden lean kan ook schade aan je organen veroorzaken, dit kan uiteindelijk leiden tot grote problemen als nier of leverfalen.

De wet

Hoestdrank met codeïne en prometazhine is in Nederland niet in de winkel verkrijgbaar. Producten met codeïne en prometazhine zijn los van elkaar wel op recept van huisarts verkrijgbaar, maar krijg je alleen bij bepaalde aandoeningen. In de VS zijn dit soort hoestdranken wel makkelijker verkrijgbaar.

 

Versie: maart 2017

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat