Wat is lean, purple drank of syrup?

Lean is de straatnaam voor een drankje van hoestdrank gemixt met frisdrank, meestal met Sprite. Soms worden er ook snoepjes aan toegevoegd voor de extra zoete smaak. Het wordt ook wel purple drank, purp, sizzurp of syrup genoemd.

Werkzame stoffen

De effecten worden veroorzaakt door codeïne en promethazine. Codeïne is een opiaat (afgeleide van morfine). Codeïne heeft een verdovend effect en kan bepaalde lichaamsfuncties vertragen, onder andere de ademhaling. Dit is ook de reden waarom het in lage doseringen de hoest kan onderdrukken bij een verkoudheid. In hoge doseringen kan dit tot gevaarlijke situaties leiden, zoals een ademhalingsstilstand.

Promethazine is een antihistamine. Het wordt gebruikt tegen allergieën, maar ook om misselijkheid te onderdrukken en om te versuffen. De werking van promethazine tegen de hoest is niet bewezen. Het zou wel kunnen helpen bij hoest die veroorzaakt wordt door een allergie. Ook maakt het je suffer waardoor het kan helpen om in slaap te komen bij kriebelhoest.

Gebruik en effecten

Het gaat om een hoestdrank met de stoffen codeïne en promethazine. De stoffen kunnen ook los van elkaar genomen worden maar zullen dan niet hetzelfde effect veroorzaken. Volgens gebruikers gaat het vooral om de combinatie van deze stoffen. Deze stoffen hebben in lage doseringen weinig effect. Wanneer je dus kleine hoeveelheden gebruikt tegen de hoest bij verkoudheid, zal je er weinig van merken.

Als je er meer van gebruikt, krijg je effecten vergelijkbaar met andere verdovende middelen. Sommigen gebruikers rapporteren dat het effect lijkt op alcohol, anderen vinden het effect meer op benzodiazepinen (slaap- en kalmeringsmiddelen) lijken. De dosering die nodig is om een effect te bereiken verschilt per persoon en hangt ook af van de hoeveelheid toegevoegde codeïne en promethazine.

Je wordt sloom en je voelt je prettig en je hebt het gevoel dat alles langzamer gaat. Ook rapporteren gebruikers milde euforische gevoelens en kunnen ze licht gedissocieerd raken van hun lichaam. Het wordt vaak gecombineerd met cannabis of andere middelen. Het wordt ook wel gecombineerd met alcohol, hoewel veel gebruikers hier voorzichtig mee zijn vanwege de hoge risico’s van deze combinatie.

Risico’s

Codeïne is een opiaat (afgeleide van de opium) en heeft een verdovende werking op het lichaam. In grote hoeveelheden kan je hallucinaties krijgen, out gaan of zelfs een ademhalingsstilstand krijgen. Vooral in combinatie met de promethazine en eventueel andere middelen zoals alcohol wordt dit risico extra vergroot. Lean heeft in de VS ook al tot meerdere overdoseringen geleid met de dood tot gevolg.

Codeïne is daarnaast ook verslavend. Je kan op een gegeven moment steeds meer nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken. Je kan ook ontwenningsverschijnselen krijgen wanneer je ermee wilt stoppen. Ontwenningsverschijnselen kunnen heel erg lijken op die van andere opiaten zoals heroïne.

Het drinken van grote hoeveelheden lean kan ook schade aan je organen veroorzaken, dit kan uiteindelijk leiden tot grote problemen als nier- of leverfalen.

De wet

Hoestdrank met de combinatie van codeïne én promethazine is in Nederland niet in de winkel verkrijgbaar. Producten met codeïne en promethazine zijn los van elkaar wel verkrijgbaar. Voor sommige producten heb je een recept van de huisarts nodig, maar er zijn ook producten die zonder recept verkrijgbaar zijn. In de VS zijn dit soort hoestdranken over het algemeen makkelijker verkrijgbaar.

 

Versie: juni 2020