Vraag & Antwoord

Is internet verslavend?

Bij de verslavingszorg melden zich nauwelijks mensen met internetverslaving aan. In 2015 ging het om 537 mensen die zich hadden aangemeld voor problemen met internetgamen (1). De groep problematische internetgebruikers wordt geschat op enkele procenten van de groep internetgebruikers (2).

Kenmerken van internetverslaving

Mensen die de volgende kenmerken hebben zouden verslaafd kunnen zijn aan het internet:

Gezien het gering aantal aanmeldingen lijkt het erop dat een groot aantal mensen in staat is om uit de hand lopend internetgedrag na verloop van tijd weer te corrigeren.

Onderzoek

De cijfers over verslaving aan internet lopen sterk uiteen. Van minder dan 1% in een Canadees onderzoek onder studenten van 18 tot 24 jaar tot 4% bij Australische studenten (3,4). Een onderzoek in Hong Kong meldt zelfs dat 38% van de jongeren tussen 16 en 24 internetverslaafd is (5).

Het Nederlandse Instituut voor Verslavingsonderzoek (IVO) houdt het op enkele procenten (6). Gezien het grote aantal mensen dat van internet gebruik maakt, gaat het toch om een grote groep mensen. Het instituut verwacht o.a door de verdergaande technologische ontwikkeling dat het aantal gaat stijgen.

Waarom kunnen mensen aan internet verslaafd raken?

De redenen waarom iemand verslaafd raakt, liggen bij het middel dat gebruikt wordt, de persoon zelf en de maatschappij. We noemen dat ook wel de drie M’s: middel, mens en maatschappij. Het middel is hier geen drug, maar internet. Internet biedt een aantal mogelijkheden waardoor het verslavend kan werken zoals:

Bepaalde mensen blijken vatbaar voor verslaving. Het gaat dan met name om mensen die weinig zelfvertrouwen hebben, eenzaam zijn en last hebben van verlegenheid (6). Ook zijn mensen die extra gevoelig zijn voor de beloningen die internet geeft en hun impulsen moeilijk kunnen controleren vatbaarder voor internetverslaving (2).

Tenslotte speelt ook de omgeving een rol. Zijn er voldoende alternatieven voor amusement? En worden er bijvoorbeeld door de maatschappij of directe omgeving regels aan games gesteld?

Test je gedrag op internet

In de VS heeft het Center for On-Line Addiction een lijst met 20 vragen ontwikkeld, die problematisch internetgedrag signaleert. Deze internet test kun je op deze site doen.

Hulp

Wil je minderen, dan kun je eerst proberen op eigen kracht te minderen. Mocht je niet op eigen kracht kunnen minderen, dan kun je contact opnemen met de hulpverlening. De hulpverlening voor internetverslaving is dezelfde als bij andere verslavingen.

Dat betekent dat aan de volgende punten aandacht wordt besteed:

 

Bronnen

  1. Kerncijfers Verslavingszorg 2015. Stichting IVZ.
  2. Meerkerk, G. Internet verslaving. In Drugs en Alcohol. Gebruik, misbruik en verslaving, Houten 2008.
  3. Nichols, L. et al. Psych of addictive behaviours. 2004
  4. Wang, W. Intern Journ of Human Comp studies. 2001
  5. Leung, L. CyberPsychology & Behaviour. 2004
  6. Factsheet: Het (mobiele) gebruik van sociale media en games door jongeren, IVO 2013.
  7. Lemmens, J. Causes en Consequences of pathological gaming. Universiteit van Amsterdam november 2010

 

Versie: mei 2019

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat