Wat is beter, in één keer of geleidelijk stoppen met roken?

Meteen stoppen

Volgens onderzoek is stoppen met roken (SMR) blijkt het meest effectief wanneer je meteen stopt. Bij meteen stoppen krijg je waarschijnlijk last van onthoudingsverschijnselen zoals: prikkelbaarheid, rusteloosheid, concentratieproblemen en slapeloosheid. De onthoudingsverschijnselen kun je verminderen door nicotine-vervangende middelen. Er zijn nicotinepleisters en nicotine-kauwgom of tabletten. Nicotine pleisters geven de nicotine heel geleidelijk af. Nicotine kauwgom werkt snel. Deze zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist maar het is het best om ze in overleg met de huisarts te gebruiken. De huisarts kan je helpen bij het bepalen van de juiste dosis.

Rook je 10 sigaretten per dag en wil je meteen stoppen dan raden wij aan om nicotine vervangende middelen te gebruiken. Je kunt ze pas nemen vanaf de dag dat je stopt met roken. Let op: gebruik geen nicotine-vervangende middelen bij: een recente hartinfarct of hersenbloeding, angina pectoris en hartritmestoornissen.

Veel mensen geven aan dat meteen stoppen duidelijk is. Geleidelijk stoppen geeft meer mogelijkheden om er toch een dag een paar extra te roken. En zo vervallen ze vaak toch weer in oud rookpatroon. Niet roken betekent 0 sigaretten. Dat is een duidelijke grens.

Geleidelijk aan stoppen

Je kunt er ook voor kiezen geleidelijk af te bouwen en daarna te stoppen. De snelheid waarmee je afbouwt kun je zelf kiezen. Het nadrukkelijke advies is om binnen 2 weken af te bouwen naar 0 sigaretten. Niet langer.

Bij geleidelijk stoppen heb je waarschijnlijk minder last van onthoudingsverschijnselen. Bij geleidelijk stoppen kun je geen nicotine pleisters gebruiken. Je krijgt dan namelijk te veel nicotine binnen. Wel kun je bij grote trek eventueel nicotine kauwgom gebruiken.

Bij meteen stoppen of geleidelijk aan stoppen is ook nog mogelijk om medicijnen zoals Buprion of Nortriptyline te gebruiken. Deze medicijnen zijn echter alleen op doktersrecept verkrijgbaar.

 

Versie: augustus 2020