Is alcohol goed of slecht voor de seks?

De invloed van alcohol op verlangen en seksualiteit verschilt per persoon. Het aantal glazen dat gedronken wordt, de snelheid van drinken, de maagvulling en het lichaamsgewicht bepaalt het alcoholpromillage in het bloed. Vrouwen raken sneller onder invloed dan mannen. Dat komt omdat zij gemiddeld lichter zijn en daarnaast ook gemiddeld minder lichaamsvocht hebben waardoor zij bij eenzelfde hoeveelheid alcohol een hoger promillage hebben dan mannen.

Lage dosis

  • Mannen: het verlangen naar seks neemt toe. Dat komt omdat remmingen wegvallen. De mogelijkheid om een erectie te krijgen neemt iets af en ook kan het langer duren voordat men klaarkomt. Dat komt omdat alcohol bij mannen de testosteronspiegel in het bloed iets verlaagt. Testosteron is een hormoon, dat een belangrijke rol speelt bij het seksueel functioneren.
  • Vrouwen: de lust neemt iets toe. Dit komt omdat alcohol, bij vrouwen in tegenstelling tot mannen, de testosteronspiegel verhoogt, hierdoor kan het orgasme iets heftiger worden. Alcohol zorgt er ook voor dat remmingen wegvallen.

Hoge dosis

  • Mannen: de mogelijkheid om een erectie te krijgen gaat sterk achteruit. Ook het klaarkomen wordt moeilijker.
  • Vrouwen: het verlangen naar seks neemt sterk af, ook wordt de intensiteit van het orgasme minder. Daarnaast wordt de vagina minder goed nat.

Langdurig gebruik

  • Mannen: het vermindert het verlangen en de vaardigheid om een erectie te krijgen of klaar te komen. Enige impotentie kan het gevolg zijn.
  • Vrouwen: het verlangen vermindert en de intensiteit van het orgasme vermindert of wordt compleet geblokkeerd.

Meer weten over alcohol en seks? Kijk dan ook bij Alcohol, seks en zwangerschap.

 

Versie: augustus 2019