Deel jouw ervaring

 
Corona update
Klik hier voor het laatste nieuws

Hoeveel efedrine zit er in Ephedra (Efedra)?

De ephedra-plant is een struik waarvan de takjes en blaadjes efedrine bevatten. Efedrine is een stimulerend middel. Het geeft energie en een groter uithoudingsvermogen. Het gehalte aan ephedra-alkaloiden (= efedrine achtige verbindingen) in de takjes en blaadjes van de ephedra plant ligt meestal rond de 1% met uitschieters tot 3,3 %. Efedrine-achtige verbindingen is nog niet helemaal hetzelfde als zuivere efedrine. Sommige van deze verbindingen hebben namelijk minder effect.

Verkoop van ephedra is in april 2004 verboden. Tot die tijd waren ephedra houdende producten in de smartshop te koop. Ook drogisterijen verkochten het als voedingssupplement.

Illegale verkoop

In het illegale circuit kun je mogelijk nog producten met ephedra kopen. Ook in het buitenland zal dat soms mogelijk zijn. Op de producten staat dan op het etiket het aantal mg ephedra gemeld. Ook kom je op het etiket de vermelding ephedra-extract tegen. Of de producten ook werkelijk de op het etiket vermelde waarde bevat blijft de vraag.

Gehalte aan efedrine

Per 100 mg gram ephedra zul je na gebruik 1 tot 3,3 mg efedrine binnen krijgen. Bevat een consumptie eenheid 500 mg ephedra dan krijg je 5 tot 6,5 mg efedrine binnen.

De Amerikaanse Food en Drug Administration stelde in 1997 in een rapport voor om producten die meer dan 8 mg efedrine-achtige verbindingen per consumptie-eenheid bevatten te verbieden. Producten die een dagdosering aanbevelen van meer dan 24 mg zouden ook verboden moeten worden.

Ephedra-extract

In producten uit de smartshop kwam je voor april 2004 ook de omschrijving “ephedra-extract…..mg…..% gestandaardiseerd” tegen. Er stond dan bijvoorbeeld: ephedra extract 400 mg 9% gestandaardiseerd. Het percentage gaf dan het aantal efedrine-achtige verbindingen weer. In ons voorbeeld gaat het dan om 36 mg efedrine-achtige verbindingen. Te hoog volgens de Food and drug administration ook al zou het een dagdosering zijn.

Individuele gevoeligheid

De gevoeligheid voor efedrine tussen mensen verschilt behoorlijk. Het kan bij geringe hoeveelheden vervelende verschijnselen oproepen als hartkloppingen, hoofdpijn slapeloosheid en angst. Reden genoeg dus om extra voorzichtig te zijn met de dosis.

Producten in de smartshop wisselen nogal eens. Kijk dus goed wat erop het etiket staat en laat je door de verkoper in de smartshop goed voorlichten. Kijk voor meer informatie over ephedra op deze site bij de vraag: wat is ephedra?

De Wet

In Nederland is ephedra sinds 2004 verboden. Het valt onder de Wet op de geneesmiddelenvoorziening (WOG) en mag niet vrijelijk worden verkocht. Efedrine valt onder de wet Voorkoming Misbruik Chemicaliën.

Het gehalte aan ephedra-alkaloiden (= efedrine en norpseudo-efedrine) in de takjes en blaadjes van de ephedra plant ligt meestal rond de 1% met uitschieters tot 3,3 %.

 

Bron: Smartshops, 0verzichten van producten, geclaimde werking en hun medisch-toxicologische relevantie, Bilthoven: RIVM, 1999.

 

Versie: januari 2016

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin