Hoeveel efedrine zit er in Efedra?

De efedra-plant (Engels: ephedra) is een struik waarvan de takjes en blaadjes efedrine bevatten. Efedrine is een stimulerend middel. Het geeft energie en een groter uithoudingsvermogen. Het gehalte aan efedra-alkaloiden (= efedrine achtige verbindingen) in de takjes en blaadjes van de efedra plant ligt meestal rond de 1% met uitschieters tot 3,3 %. Efedrine-achtige verbindingen is nog niet helemaal hetzelfde als zuivere efedrine. Sommige van deze verbindingen hebben namelijk minder effect.

Verkoop van efedra is in april 2004 verboden. Tot die tijd waren efedra houdende producten in de smartshop te koop. Ook drogisterijen verkochten het als voedingssupplement.

Illegale verkoop

In het illegale circuit kun je mogelijk nog producten met efedra kopen. Ook in het buitenland zal dat soms mogelijk zijn. Op de producten staat dan op het etiket het aantal mg efedra gemeld. Ook kom je op het etiket de vermelding efedra-extract tegen. Of de producten ook werkelijk de op het etiket vermelde waarde bevat blijft de vraag.

Gehalte aan efedrine

Per 100 mg gram efedra zul je na gebruik 1 tot 3,3 mg efedrine binnen krijgen. Bevat een consumptie eenheid 500 mg efedra dan krijg je 5 tot 6,5 mg efedrine binnen.

De Amerikaanse Food en Drug Administration stelde in 1997 in een rapport voor om producten die meer dan 8 mg efedrine-achtige verbindingen per consumptie-eenheid bevatten te verbieden. Producten die een dagdosering aanbevelen van meer dan 24 mg zouden ook verboden moeten worden.

Efedra-extract

In producten uit de smartshop kwam je voor april 2004 ook de omschrijving “efedra-extract…..mg…..% gestandaardiseerd” tegen. Er stond dan bijvoorbeeld: efedra extract 400 mg 9% gestandaardiseerd. Het percentage gaf dan het aantal efedrine-achtige verbindingen weer. In ons voorbeeld gaat het dan om 36 mg efedrine-achtige verbindingen. Te hoog volgens de Food and drug administration ook al zou het een dagdosering zijn.

Individuele gevoeligheid

De gevoeligheid voor efedrine tussen mensen verschilt behoorlijk. Het kan bij geringe hoeveelheden vervelende verschijnselen oproepen als hartkloppingen, hoofdpijn slapeloosheid en angst. Reden genoeg dus om extra voorzichtig te zijn met de dosis.

De Wet

In Nederland is efedra sinds 2004 verboden. Het valt onder de Geneesmiddelenwet en mag niet vrijelijk worden verkocht. Efedrine valt onder de wet Voorkoming Misbruik Chemicaliën.

Het gehalte aan efedra-alkaloiden (= efedrine en norpseudo-efedrine) in de takjes en blaadjes van de efedra plant ligt meestal rond de 1% met uitschieters tot 3,3 %.

 

Bron: Smartshops, 0verzichten van producten, geclaimde werking en hun medisch-toxicologische relevantie, Bilthoven: RIVM, 1999.

 

Versie: juni 2020