In het Warenwetbesluit Frisdranken is geregeld hoeveel cafeïne er mag zitten in frisdranken en energiedrankjes. Frisdrank, zoals cola, mag maximaal 150 mg cafeïne per liter bevatten. Energiedrank mag maximaal 350 mg cafeïne per liter bevatten. Dat komt overeen met ongeveer 4 koppen koffie. 1 glas energiedrank is daarom vergelijkbaar met 1 kop koffie.
Producenten zijn verplicht op het etiket te vermelden hoeveel cafeïne een drankje bevat. Als gebruiker kunt u de hoeveelheid dus altijd nakijken.
Een te hoog cafeïnegebruik kan leiden tot slapeloosheid, nervositeit en een te hoge bloeddruk. Gezonde volwassenen kunnen zonder risico ongeveer 400 mg cafeine per dag binnenkrijgen. (2)
Cafeïnehoudende dranken (behalve koffie of thee) die meer dan 150 mg/l cafeïne bevatten op het moment dat ze gedronken worden moeten verplicht een tekst vermelden: „Hoog cafeïnegehalte. Niet aanbevolen voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven” (1).
Deze tekst moet vlak bij de naam van het drankje staan. En de hoeveelheid cafeïne per 100 ml.
Cafeïne heeft een vaatverwijdende werking. De stof zit daarom wel in medicijnen, zoals pijnstillers en pillen tegen hoofdpijn. De cafeïne zorgt er dan voor dat de stof beter opgenomen wordt in het lichaam. Vaak zijn dit ouderwetse medicijnen. De functie in bijvoorbeeld pijnstillers is nu vaak vervangen door andere chemische stoffen.
Bron:
Versie: september 2020