Deel jouw ervaring

 
Corona update
Klik hier voor het laatste nieuws

Hoeveel cafeïne zit er in koffie en in Coca-Cola?

  • Een kop koffie bevat 50 tot 150 milligram (mg) cafeïne
  • Een kop thee bevat 25 tot 75 mg
  • Een glas cola bevat 15 tot 60 mg

In het Warenwetbesluit Frisdranken is geregeld hoeveel cafeïne er mag zitten in frisdranken en energiedrankjes. Frisdrank, zoals cola, mag maximaal 150 mg cafeïne per liter bevatten. Energiedrank mag maximaal 350 mg cafeïne per liter bevatten. Dat komt overeen met 4 tot 5 koppen koffie. 1 glas energiedrank is daarom vergelijkbaar met 1 kop koffie.

Hoeveelheid op het etiket

Producenten zijn verplicht op het etiket te vermelden hoeveel cafeïne een drankje bevat. Als gebruiker kunt u de hoeveelheid dus altijd nakijken.cafeine

Risico’s cafeïne

Een te hoog cafeïnegebruik kan leiden tot slapeloosheid, nervositeit en een te hoge bloeddruk. Als u niet meer dan 5 tot 6 koppen koffie per dag drinkt, treden er geen nadelige effecten op.

Waarschuwing niet verplicht

Sommige producenten zetten een waarschuwing op het etiket. Bijvoorbeeld dat overmatige consumptie van cafeïnehoudende drankjes problemen kan veroorzaken bij zwangere vrouwen en bij mensen die gevoelig zijn voor cafeïne. Deze waarschuwing is niet verplicht.

Cafeïne in medicijnen

Cafeïne heeft een vaatverwijdende werking. De stof zit daarom wel in medicijnen, zoals pijnstillers en pillen tegen hoofdpijn. Vaak zijn dit ouderwetse medicijnen. De functie in bijvoorbeeld pijnstillers is nu vaak vervangen door andere chemische stoffen.

 

Versie: juni 2019

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin