Vraag & Antwoord

Hoeveel cafeïne zit er in koffie en in Coca-Cola?

In het Warenwetbesluit Frisdranken is geregeld hoeveel cafeïne er mag zitten in frisdranken en energiedrankjes. Frisdrank, zoals cola, mag maximaal 150 mg cafeïne per liter bevatten. Energiedrank mag maximaal 350 mg cafeïne per liter bevatten. Dat komt overeen met 4 tot 5 koppen koffie. 1 glas energiedrank is daarom vergelijkbaar met 1 kop koffie.

Hoeveelheid op het etiket

Producenten zijn verplicht op het etiket te vermelden hoeveel cafeïne een drankje bevat. Als gebruiker kunt u de hoeveelheid dus altijd nakijken.cafeine

Risico’s cafeïne

Een te hoog cafeïnegebruik kan leiden tot slapeloosheid, nervositeit en een te hoge bloeddruk. Als u niet meer dan 5 tot 6 koppen koffie per dag drinkt, treden er geen nadelige effecten op.

Waarschuwing niet verplicht

Sommige producenten zetten een waarschuwing op het etiket. Bijvoorbeeld dat overmatige consumptie van cafeïnehoudende drankjes problemen kan veroorzaken bij zwangere vrouwen en bij mensen die gevoelig zijn voor cafeïne. Deze waarschuwing is niet verplicht.

Cafeïne in medicijnen

Cafeïne heeft een vaatverwijdende werking. De stof zit daarom wel in medicijnen, zoals pijnstillers en pillen tegen hoofdpijn. Vaak zijn dit ouderwetse medicijnen. De functie in bijvoorbeeld pijnstillers is nu vaak vervangen door andere chemische stoffen.

 

Versie: juni 2019

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat