Hoe wordt heroïne gemaakt?

Het productieproces van heroïne gaat in drie stappen:

  1. Van ruwe opium naar rookopium
  2. Van opium naar morfine
  3. Van morfine naar heroïne

Van ruwe opium naar rookopium

Als de bloem van papaver is uitgebloeid en de bladeren van de bloem zijn weggewaaid blijft de zaaddoos over. Als hier een sneetje in wordt gemaakt komt er een wit melksap uit die aan de zaadbol blijft kleven. Het melksap droogt op en verkleurt vervolgens bruinzwart. Met een stomp mesje kan men dan de stroopachtige stof van de zaadbollen schrapen. Op dat moment heeft men ruwe opium. De ruwe opium zuivert men van plantendelen waarna de rookopium ontstaat.

Van papaver tot heroïne

Van opium naar morfine.
Opium kan 10 tot 15% morfine bevatten. Via een chemisch proces is men in staat om de morfine uit te opium te isoleren. Van morfine wordt weer heroïne gemaakt. Er zijn twee methodes: de kalkmethode en de ammoniamethode.

 

Kalkmethode

Bij de kalkmethode wordt de opium onder voortdurend roeren opgelost in water. Vervolgens voegt men er kalkhoudende stof aan toe. Hierdoor lost de morfine op in het kalkwater. Vervolgens filtert men het geheel door een flanellen doek. Het kalkwater met de opgeloste morfine gaat door de doek heen terwijl de andere bestanddelen achterblijven.

Het kalkwater met de opgeloste morfine wordt opnieuw verhit waarna geconcentreerde ammonia wordt toegevoegd. De morfine slaat hierdoor op de bodem van de pan of het vat neer. Tenslotte filtert men het geheel nog een keer door een flanellen doek. De witte morfinedeeltjes blijven dan op de doek achter. Deze worden gedroogd.

Ammoniamethode

Bij ammoniamethode slaat men de stap met kalk over. Men mengt de morfine met water, wacht tot zoveel mogelijk opgelost is en voegt daarna pas ammonia toe. Bij de ammoniamethode blijven meer verontreinigingen in de morfine achter.

Van morfine naar heroïne

Morfine is de grondstof voor heroïne. Men begint met de morfine 6 uur lang met azijnzuuranhydride te verhitten op een temperatuur van 185 graden. Er ontstaat dan al heroïne maar nog in opgeloste vorm. Vervolgens voegt men natriumcarbonaat toe. De heroïne slaat dan in vaste vorm neer. Men filtert vervolgens de heroïne uit deze natriumcarbonaat oplossing. Vervolgens gaat men de heroïne zuiveren.

Dat doet men o.a. met alcohol. Een tweede zuiveringsprocedure voert men door met ether en zoutzuur. Er ontstaat dan 80% tot 90% zuivere heroïne.

Wanneer heroïne op de plaats van bestemming is aangekomen, wordt het weer door handelaren versneden met bijvoorbeeld cafeïne en paracetamol. In Amsterdam had de heroïne eind 1999 een zuiverheidsgraad van rond de 20% tot 30%.

 

Versie: november 2019