Hoe wordt GHB opgenomen en afgebroken?

GHB wordt meestal gedronken. Via maag en darmen bereikt GHB het bloed en de hersenen. GHB begint na 5 tot 30 minuten te werken. De effecten houden ongeveer 3 uur aan.

Werking in de hersenen

GHB wordt via het bloed in de hersenen opgenomen. In de hersenen beïnvloedt GHB vooral de overdrachtsstoffen GABA, glutamaat en dopamine. Overdrachtstoffen zijn stofjes (neurotransmitters) in de hersenen die signalen van de ene hersencel naar de andere hersencel doorgeven waardoor de hersenen langzamer, sneller of anders gaan werken. Op de hersencel die het signaal ontvangt zitten zogenaamde receptoren. Zij vangen de overdrachtsstoffen op waarna het signaal kan worden doorgegeven. GHB receptoren zitten met name in de hersenschors en hippocampus. De hippocampus speelt een belangrijke rol bij het geheugen. GHB kan tot geheugenverlies leiden. Bij hoge doseringen kan het voorkomen dat GHB-gebruikers niet meer weten wat er gebeurd is toen ze onder invloed waren.

GABA

GHB grijpt aan op de GABA-b-receptor. Het GABA-systeem heeft een remmende werking op de activiteit in de hersenen. Dit is de reden waarom je je ontspannen en ontremd voelt.

Glutamaat

GHB beïnvloedt ook de overdrachtsstof glutamaat. Glutamaat wordt vooral geactiveerd als de hoeveelheid GHB in je lichaam afneemt.

Glutamaat heeft een activerende werking. Dit is de reden waarom sommige mensen zich na verloop van tijd juist actief en alert gaan voelen. Ook verklaart dit waarom sommige mensen na out geweest te zijn, wakker worden met een alert gevoel.

Dopamine

Een en ander kan ook te maken met de overdrachtsstof dopamine. GHB zou in eerste instantie de afgifte van dopamine remmen. In de fase hierna zou de opgeslagen dopamine weer versneld worden afgegeven waardoor je alert wordt en een gevoel van beloning hebt. Zie ook de animatie ‘Drugs in de hersenen’.

Serotonine

GHB verhoogt de aanwezigheid van serotonine. Dit zorgt voor een euforisch gevoel.

Afbraak GHB

GHB is een lichaamseigen stof en wordt snel afgebroken in het lichaam.

Hoelang is GHB zichtbaar in het lichaam?

De afbraakstoffen zijn niet aantoonbaar in bloed of urine. Zelfs na hoge doseringen is het na 8 uur in bloed en na 12 uur in urine niet meer aan te tonen. GHB drugstesten worden dan ook alleen uitgevoerd als er sprake is van acute vergiftiging.

Bronnen

  1. Niessink, R. Overige verdovende middelen. In Drugs en Alcohol. Gebruik, Misbruik en Verslaving.
  2. Risicoschatting gamma-hydroxyboterzuur 2011, CAM
  3. Factsheet GHB, Trimbos-instituut december 2018

 

Versie: november 2020