Hoe worden slaap- en kalmeringsmiddelen opgenomen en afgebroken?

Slaap- en kalmeringmiddelen worden geslikt. Via maag komen zij in de dunne darm terecht waarna zij via het hart naar de hersenen en andere organen stromen.

Als de slaap- en kalmeringsmiddelen de hersenen bereiken beginnen ze te werken. Benzodiazepines behoren tot de groep van de GABA-agonisten. GABA is een lichaamseigen stof die het zenuwstelsel remt. Benzodiazepines imiteren de werking van GABA waardoor ze ook een remmende werking hebben op het zenuwstelsel. Onduidelijk is of de benzodiazepines direct bepaalde slaapcentra in de hersenen beïnvloeden of dat zij op een meer indirecte manier werken door ervoor te zorgen dat u rustig en kalm wordt waarna u makkelijker in slaap valt.

Hoe werkt het?

In de hersenen imiteren slaap- en kalmeringsmiddelen het stofje GABA. Hierdoor wordt de overdracht van prikkels van de ene zenuw naar de andere geremd. De hersenactiviteit neemt af. Voor een bepaalde onrust makende gedachten kan dit bijvoorbeeld beteken dat deze sluimerend aanwezig blijft en niet echt doordringt. Gevolg is dat u rustig en kalm blijft.

Opname

Slaap en kalmeringsmiddelen komen via de maag in de dunne darm terecht waarna zij via het hart naar de hersenen en andere organen stromen.

Afbraak

Slaapmiddelen worden door de lever afgebroken en door de nieren uitgescheiden.

 

Versie: december 2019