Hoe worden drugs gebruikt?

Elke drug heeft een manier van inname die het meest voorkomt. Deze manier van inname wordt in het Engels ‘route of administration’ genoemd. Er zijn verschillende manieren om drugs te gebruiken. De eerdere opties komen het meeste voor:

  • eten, drinken, slikken
  • roken
  • snuiven
  • spuiten (in een ader, in spierweefsel of onder de huid)
  • op de huid leggen
  • via de anus
  • via de oogbol (eigenlijk alleen medicijnen, zoals oogdruppels).

Bij elk van deze methoden komen de drugs (moleculen) in het bloed terecht. Het bloed brengt de drug naar de hersenen. In de hersenen beïnvloedt de drug de werking van de zenuwcellen. Hierdoor verandert de werking van de hersenen en voelt men de effecten. Hoe sneller de effecten na inname optreden, hoe groter de verslavingskans.

Eten, drinken of slikken

Door eten, drinken of slikken komen drugs via de maag en darmen in het bloed terecht. Dit noemen we oraal gebruik. Alcohol, MDMA (XTC) en slaap- en kalmeringsmiddelen worden bijvoorbeeld op deze manier gebruikt. Het duurt even voordat de drugs die gegeten, gedronken of geslikt worden de hersenen bereiken. Na maag en darmen passeren de drugs de lever en gaan dan via het hart en longen naar de hersenen. De effecten komen in de regel na 20 tot 30 minuten op gang. Bij spacecake kan dat wel drie kwartier tot een uur duren. Hoelang het duurt voordat het effect opkomt is ook afhankelijk van hoe vol de maag is.

Roken

Door roken komen de drugs via de longblaasjes in het bloed terecht. Tabak en cannabis worden gerookt. Roken is de snelste methode om de effecten van drugs te voelen. Vanuit de longen gaat het bloed direct naar het hart en dan meteen naar de hersenen en de rest van het lichaam. Bij roken of inademen kunnen de effecten al na 7 tot 10 seconden optreden.

Snuiven

Bij snuiven komt het middel via het neusslijmvlies in het bloed terecht. Dit noemen we nasaal gebruik. Cocaïne wordt bijvoorbeeld gesnoven. De effecten treden sneller op dan bij eten, maar langzamer dan bij roken. Na opname gaan de drugs via hart en longen naar de hersenen. De effecten komen na enkele minuten.

Spuiten

Bij spuiten wordt het middel in de ader, in de spieren of direct onder de huid gespoten. Heroïne en cocaïne kunnen bijvoorbeeld gespoten worden. Spuiten komt echter niet veel meer voor in een niet medische omgeving. Bij spuiten gaan de drugs via hart en longen naar de hersenen. Bij spuiten voel de gebruiker na 15-30 seconden effect. Bij injectie in de spieren of onder de huid na 3 tot 5 minuten.

Op de huid leggen

Bij het op de huid leggen komt het middel via de huid in het bloed terecht. Dit kan bijvoorbeeld bij nicotinepleisters.

Via de anus

Ook via de anus kan een drug ingebracht worden. Dit komt weinig voor. We noemen dit rectaal gebruik. De drug wordt dan door het bloed in de darmen opgenomen en gaat dan het lichaam door. Er wordt dan minder van de drug afgebroken door de lever voordat het een effect kan hebben in de hersenen. Dit is in sommige landen waar drugs duur zijn een reden om drugs rectaal in te nemen.

Kijk voor meer informatie op deze site ook bij de animatie: drugs in het lichaam.

 

Versie: juni 2020