Deel jouw ervaring

 
Corona update
Klik hier voor het laatste nieuws

Hoe worden drugs gebruikt?

Elke drug heeft zijn eigen manier van gebruik. Er zijn 5 manieren:

  • eten, drinken, slikken
  • roken
  • snuiven
  • spuiten
  • op de huid leggen.

Bij elk van deze methoden komen de drugs (moleculen) in het bloed terecht. Het bloed brengt de drugs naar de hersenen. In de hersenen beïnvloeden ze de werking van de zenuwcellen. Hierdoor verandert de werking van de hersenen en voelt men de effecten. Hoe sneller de effecten na inname optreden, hoe groter de verslavingskans.

Elke drug heeft zijn eigen manier van toediening.

Eten, drinken of slikken

Door eten, drinken of slikken komen drugs via de maag en darmen in het bloed terecht. Alcohol, xtc en slaap- en kalmeringsmiddelen worden op deze manier gebruikt. Het duurt even voordat de drugs die gegeten, gedronken of geslikt worden de hersenen bereiken. Na maag en darmen passeren de drugs de lever en gaan dan via het hart en longen naar de hersenen. De effecten komen in de regel na 20 tot 30 minuten op gang. Bij spacecake kan dat wel drie kwartier tot een uur duren.

Roken

Door roken komen de drugs via de longblaasjes in het bloed terecht. Tabak en cannabis worden gerookt. Roken is de snelste methode om de effecten van drugs te voelen. Vanuit de longen gaat het bloed direct naar het hart en dan meteen naar de hersenen en de rest van het lichaam. Bij roken of inademen kunnen de effecten al na 7 tot 10 seconden optreden.

Snuiven

Bij snuiven komt het middel via het neusslijmvlies in het bloed terecht. Cocaïne wordt gesnoven. De effecten treden sneller op dan bij eten, maar langzamer dan bij roken. Na opname gaan de drugs via hart en longen naar de hersenen. De effecten komen na enkele minuten.

Spuiten

Bij spuiten wordt het middel in de ader, in de spieren of direct onder de huid gespoten. Heroïne en cocaïne kunnen gespoten worden. Spuiten komt echter niet veel meer voor. Bij spuiten gaan de drugs via hart en longen naar de hersenen. Bij spuiten voel de gebruiker na 15-30 seconden effect. Bij injectie in de spieren of onder de huid na 3 tot 5 minuten.

Op de huid leggen

Bij het op de huid leggen komt het middel via de huid in het bloed terecht. Dit kan bijvoorbeeld bij nicotinepleisters.

Kijk voor meer informatie op deze site ook bij de animatie: drugs in het lichaam.

 

Versie: augustus 2016

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin