Hoe werkt XTC/MDMA in de hersenen?

Effecten van XTC/MDMA in de hersenen

Een deel van het bloed met MDMA komt aan in de hersenen. In de hersenen beïnvloedt xtc de manier waarop zenuwen signalen aan elkaar doorgeven. Zenuwen doen dat met behulp van bepaalde stofjes. Deze stofjes worden neurotransmitters of overdrachtsstoffen genoemd. Xtc beïnvloedt vooral de werking van de neurotransmitter serotonine.

Veel serotonine-bevattende zenuwen (serotonerge zenuwen) bevinden zich in het limbische systeem van onze hersenen. Het gebied dat onze emoties regelt en waar het beloningscentrum ligt. Door het verhoogde serotonine-gehalte ga je je gelukzalig voelen (zie hiervoor de animatie: ‘drugs in de hersenen’).

Wanneer xtc onze hersenen bereikt zorgt xtc ervoor dat je beloningscentrum wordt geprikkeld waardoor de effecten van xtc optreden.

Video: Zenuwcel met uitlopers. Bij de lichtgevende gedeelten worden signalen van de ene uitloper overgebracht naar de andere.
Na het slikken van xtc zijn de serotonine-bevattende zenuwen leeg. De serotonine is gewoon op en ook xtc kan geen serotonine meer vrijmaken. De zenuw wordt na gebruik wel geprikkeld maar er is geen serotonine meer om de volgende zenuw te prikkelen. Het kort na elkaar slikken van xtc heeft dan ook geen zin. Het serotonine niveau moet eerst weer aangevuld worden en dat duurt enige tijd.

 

Versie: november 2020