Hoe werkt speed of amfetamine op de hersenen?

Overdrachtsstoffen (neurotransmitters) zijn stoffen die zorgen voor signaaloverdracht tussen de zenuwen. Amfetamine (speed) komt sterk overeen met de overdrachtsstoffen noradrenaline en dopamine.

Amfetamine zorgt ervoor dat:

  • Er meer dopamine en adrenaline vrijkomt.
  • Dopamine en adrenaline langer doorwerken. Amfetamine blokkeert de heropname van dopamine en noradrenaline door de zenuw die het heeft afgescheiden.
  • Dopamine en noradrenaline niet afgebroken worden.

Amfetamine verstoort met name de afgifte en heropname van noradrenaline en in mindere mate van dopamine en serotonine. Bij xtc is dit net andersom. Hieronder beschrijven we hoe dit werkt. Bekijk hiervoor ook de animatie drugs in de hersenen.

Dopamine

Veel dopamine bevattende zenuwen bevinden zich in het limbische systeem van onze hersenen. Het gebied waar het beloningscentrum ligt. Doordat amfetamine de afgifte van dopamine stimuleert en de heropname blokkeert wordt het beloningscentrum extra geprikkeld. Hierdoor ga je je euforisch en alert voelen en word je spraakzaam. Door deze werking kun je ook sterk naar het middel gaan verlangen.

Noradrenaline

Zenuwen die noradrenaline bevatten liggen in de zenuwen van het sympathische zenuwstelsel. Door de verhoogde afgifte van noradrenaline in het sympathische zenuwstelsel neemt de hartslag toe, verwijden de luchtwegen zich en is de stofwisseling verhoogd waardoor extra glucose wordt vrijgemaakt. Bij herhaald gebruik raken de energie voorraden van het lichaam dan ook uitgeput.

Gewenning

Aan de psychische effecten (veroorzaakt door de dopamine) wen je maar aan de lichamelijke effecten (veroorzaakt door de noradrenaline) wen je niet. Om de psychische effecten nog te voelen zijn gebruikers geneigd om meer te nemen. Met als gevolg dat er roofbouw gepleegd wordt op het lichaam.

Versie: september 2019