Hoe vaak zijn er incidenten met XTC/MDMA?

Hoeveel incidenten er precies zijn is niet bekend. Dit wordt in Nederland niet centraal bijgehouden.

Monitor DrugsIncidenten

De Monitor Drugsincidenten (MDI) geeft indicaties over de ontwikkelingen in drugsgerelateerde gezondheidsincidenten in Nederland. De MDI baseert zich op gegevens verzameld door ambulance­diensten, ziekenhuizen en forensisch artsen in acht regio’s in Nederland plus landelijk werkzame EHBO­organisaties, dus geeft geen totaaloverzicht over Nederland.

Van 2009 (start van de monitor) tot 2015 nam het aandeel incidenten met MDMA toe. Daarna zakte het aandeel weer wat.

In 2020 waren er 3.541 drugsincidenten gemeld. In 380 gevallen (11%) was XTC één van de gebruikte middelen. In ongeveer de helft van deze gevallen was XTC het enige gebruikte middel (met of zonder alcohol). In de andere gevallen werd XTC gecombineerd met één of meerdere andere drugs. Meestal ging het dan om cocaïne, GHB en/of amfetamine. De incidenten varieerden van:

  • licht (goed aanspreekbaar, gebruik merkbaar)
  • matig (onvoldoende aanspreekbaar, wel duidelijk onder invloed)
  • ernstig (niet aanspreekbaar, eventueel in combinatie met: oververhitting, opwinding, paniek, psychose, hartritmestoornissen).

Bij de EHBO-posten op feesten ziet men voornamelijk lichte incidenten. Het hoeveelheid matige en ernstige incidenten is wel toegenomen tussen 2009 (7%) en 2015 (28%). Daarna nam dit weer af, tot 14% in 2019.

Bij de Spoedeisende Eerste Hulp afdelingen van ziekenhuizen is het aandeel xtc-gerelateerde incidenten een stuk lager, maar is de mate van intoxicatie meestal wel ernstig.

In Amsterdam werd een tijd bijgehouden hoe vaak de ambulance uitrijdt. In 2010 moest de ambulance 64 keer uitrijden vanwege xtc. In 70% van de gevallen ofwel bij 45 mensen was vervoer (vervoer is niet hetzelfde als opname) naar het ziekenhuis noodzakelijk.

Bron:

  1. NDM 2022, Trimbos Instituut (2022)
  2. NDM 2020, Trimbos Instituut (2021)
  3.  GGD Amsterdam

 

Versie: november 2022