Hoe kan ik stoppen met het gebruik van cocaïne?

Heb je besloten om te stoppen met het gebruik van cocaïne? Je hebt dan al een grote en belangrijke stap genomen! Bij het stoppen kun je soms een moeilijk moment ervaren. Met onderstaande tips ben je goed voorbereid.

11 tips om te stoppen met cocaïne

 1. Zet de redenen om te stoppen op een rij.
 2. Weet in welke situaties je het liefst gebruikt. Je moet deze situaties goed kennen en vast een oplossing bedenken hoe je met die situatie om wilt gaan.
 3. Bepaal je stopdag. Dat kan morgen zijn of bijvoorbeeld volgende week.
 4. Vertel je omgeving dat je gaat stoppen. Vertel het aan een paar vrienden. Eventueel stop je met iemand samen.
 5. Ruim alles op wat je aan cocaïne herinnert.
 6. Stop radicaal, dat geeft het meeste kans op succes.
 7. Verander je eet- en drinkgewoonten. Drink veel water, eet veel vers fruit. Pas op voor alcohol. Het drinken van alcohol is vaak gekoppeld aan cocaïne.
 8. Zorg voor voldoende lichamelijke ontspanning. Wandelen, zwemmen en fietsen.
 9. Beloon jezelf met het geld dat je uitspaart. Ga leuke dingen doen of geef jezelf iets. Stort het geld dat je uitspaart in een potje en koop er iets leuks van.
 10. Als je na gestopt te zijn er toch weer een keer gebruikt (terugval) geef de moed dan niet op. Ga na in welke situatie dat gebeurde en probeer te bedenken met welk ander (alternatief) gedrag je voortaan kunt reageren. Kom je de volgende keer wel door die situatie heen dan ben je alweer wat sterker geworden.
 11. Als het op eigen kracht niet lukt, probeer dan samen met een hulpverlener te stoppen.

Wat moet ik doen als ik verlang naar cocaïne?

Zin (trek) is een van de eerste dingen die je merkt als je stopt. Realiseer je dat zo’n moment maar enkele minuten duurt. Zit het uit. Het duurt niet zo lang. Je zult merken dat het opkomt, zijn hoogste punt bereikt en weer weg ebt. Als je pas gestopt bent heb je vaker zin dan na een paar weken. Na verloop van tijd krijg je steeds minder vaak zin. En op den duur is de zin helemaal weg. Bedenk in het begin dat de ‘pijn van het niet-toegeven aan de zin’ maar enkele minuten duurt. Heb vertrouwen in jezelf.

Zelfhulp / behandeling bij het stoppen

Op onze website staat een test waarmee je kunt nagaan of je aan cocaïne verslaafd bent.

Behalve bovengenoemde tips is er een zelfhulpprogramma dat je helpt om te stoppen met roken. Lukt het niet met bovenstaande tips of het zelfhulpprogramma? Neem dan contact op met Jellinek behandeling. Je kunt dan stoppen met goede begeleiding van een therapeut.

Versie: oktober 2019