Hoe wordt speed/amfetamine opgenomen en afgebroken?

Zie voor dit onderwerp ook de animatie ‘drugs in het lichaam’.

Opname

Speed wordt meestal geslikt of gesnoven. Bij slikken lost het maagzuur de speed op waardoor de werkzame stoffen vrijkomen. De speed wordt met de rest van de maaginhoud verwerkt en bereikt de dunne darm. Daar wordt de speed in het bloed opgenomen.

Na de dunne darm gaat het bloed (via de poortader) naar de lever. Daar wordt een klein deel van de speed door enzymen afgebroken. Vervolgens gaat het bloed met de overgebleven speed naar het hart. Het hart pompt het bloed naar de longen (om zuurstof op te nemen). Van de longen gaat het bloed weer terug naar het hart.

Bij snuiven wordt de speed direct via het neusslijmvlies in het bloed opgenomen, hierdoor voel je het effect ook sneller.

Het hart pompt het bloed dan naar de rest van het lichaam en naar alle organen, onder andere naar de hersenen, lever en de nieren. Deze organen zorgen voor de effecten, de afbraak en de uitscheiding.

Effecten

Het speedrijke bloed komt aan in de hersenen. In de hersenen beïnvloedt speed de manier waarop zenuwen signalen aan elkaar doorgeven. Zenuwen doen dat met behulp van bepaalde stofjes. Deze stofjes worden overdrachtsstoffen (neurotransmitters) genoemd. Amfetamine of speed hebben een sterke overeenkomst met de overdrachtsstoffen noradrenaline en dopamine.

Amfetamine zorgt ervoor dat:

  • Er meer dopamine en adrenaline vrijkomt
  • Dopamine en adrenaline langer doorwerken. Amfetamine blokkeert de heropname van dopamine en noradrenaline door de zenuw die het heeft afgescheiden.
  • Dopamine en noradrenaline niet afgebroken wordt.

Amfetamine verstoort met name de afgifte en heropname van noradrenaline en mindere mate van dopamine en serototonine (zie hiervoor ook de animatie drugs in de hersenen). Bij xtc is dit net andersom.

DOPAMINE

Veel dopamine bevattende zenuwen bevinden zich in het limbische systeem van onze hersenen. Het gebied waar het beloningscentrum ligt. Doordat amfetamine de afgifte van dopamine stimuleert en de heropname blokkeert wordt het beloningscentrum extra geprikkeld. Hierdoor ga je je eufoor en alert voelen en wordt je spraakzaam. Door deze werking kun je ook sterk naar het middel gaan verlangen.

NORADRENALINE

Zenuwen die noradrenaline bevatten liggen in de zenuwen van het sympathische zenuwstelsel. Door de verhoogde afgifte van noradrenaline in het sympathische zenuwstelsel neemt de hartslag toe, verwijden de luchtwegen zich en is de stofwisseling verhoogd waardoor extra glucose wordt vrijgemaakt. Bij herhaald gebruik raken de energie voorraden van het lichaam dan ook uitgeput.

GEWENNING

Aan de psychische effecten (veroorzaakt door de dopamine) wen je maar aan de lichamelijke effecten (veroorzaakt door de noradrenaline) wen je niet. Om de psychische effecten nog te voelen zijn gebruikers geneigd om meer te nemen. Met als gevolg dat er roofbouw gepleegd wordt op het lichaam.

Afbraak

Het bloed komt ook aan in de lever. In de lever wordt een deel van de speed verder afgebroken. Het grootste deel verlaat echter onveranderd via de nieren het lichaam.

Uitscheiding

De nieren filteren de afbraakstoffen uit het bloed waarna ze door de urine uitgescheiden worden.

Versie: september 2019