Hoe schadelijk is meeroken of passief roken?

Steeds meer is er bekend over hoe ongezond meeroken is. De meeste Nederlanders roken dan ook niet meer in huis en proberen kinderen uit de rook te houden.

Meeroken of passief roken is het blootgesteld worden aan tabaksrook in de omgeving. De duizenden verschillende chemicaliën en meer dan 70 kankerverwekkende stoffen in tabaksrook zijn ongezond voor iedereen die het inademt, dus ook voor meerokers (6).

Wat zijn de risico’s van meeroken?

Door meeroken wordt de kans op longkanker verhoogd met 20% tot 30%. Een uur per week passief meeroken verhoogt de kans op een acuut hartinfarct met 15% (3). Ook wordt de kans op beroerten groter (6). Het maakt wel uit waar je meerookt. Buiten meeroken is minder schadelijk dan binnen meeroken.

Effect rookverbod op astmaklachten

Uit onderzoek is gebleken dat er een relatie is tussen een rookverbod en een vermindering van vroeggeboortes en ernstige astmaklachten. Per jaar hoefden 11.000 minder kinderen met luchtweginfecties in het ziekenhuis worden opgenomen (1).

Roken in auto’s

Het gifgehalte kan in een auto wel 23 keer zo hoog worden als in een rokerig café. In Groot-Brittanië, Frankrijk, Canada, de VS en Australië geldt al een verbod op het roken in auto’s in het bijzijn van kinderen (5). België wilt dit ook invoeren.

Bronnen

  1. NDM 2016, Trimbos-instituut
  2. Oberg, M, et al. Worldwide burden of disease from exposure to second- hand smoke. Lancet (2011)
  3. Theo, K et al. Lancet (2006)
  4. Club van Elf (2017)
  5. https://www.rtlnieuws.nl/buitenland/artikel/145641/niet-roken-de-auto-op-terras-het-buitenland-gaat-rookverbod-verder
  6. Factsheet meeroken van het Trimbos-instituut

 

Versie: november 2020