Vraag & Antwoord

Hoe maak je sterke drank?

Bij het laten gisten van vruchtensap ontstaat een alcoholpercentage van maximaal 15%. Bij die hoeveelheid gaat de gist dood. Wil je een hoger alcoholpercentage, dus sterke drank maken, dan moet je het sap met 15% alcohol laten verdampen.

Alcohol verdampt eerder dan water

Alcohol verdampt eerder dan water. Als je het drankje met 15% alcohol verhit ontstaat er een damp die relatief veel alcohol bevat. Deze damp kun je opvangen en laten afkoelen. Dit kun je een aantal keer herhalen totdat je het gewenste alcoholpercentage krijgt. Het proces van opvangen en laten afkoelen van de alcohol damp heet distilleren.

Dranken tot 15% worden zwak-alcoholhoudende dranken genoemd. Dranken daarboven sterk-alcoholhoudende drank.

Als grondstof voor gedistilleerde drank kunnen vruchten of granen dienen. Gebruikt men granen dan moet men, net zo als bij bier het geval is, de zetmelen in granen eerst omzetten in suikers. Hieronder een tabel met een aantal sterke dranken en de grondstof die men voor de productie gebruikt is.

DrankGrondstof
Cognac, Armagnac, BrandyWijn
GrappaDruivenschillen en pitten. Grappa wordt gemaakt van het restant dat overblijft na het persen van wijn.
CalvadosAppel wijn
RumSuikerriet
Jenever, korenwijn, whiskyGranen
Wodka, aquavitGranen, aardappels of suikerbieten
TequilaAgave
BrandenwijnAardbeien, bramen, bosbessen, pruimen, peren, kersen etc
LikeurenKruiden, vruchtenschillen die men laat trekken in water met alcohol

Versie: oktober 2018

 

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat