Vraag & Antwoord

Hoe kun je druggebruik herkennen?

Per middel vallen de volgende kenmerken op:

AlcoholAdem ruikt naar alcohol, wijde pupillen, vrolijke stemming, luidruchtig, meer durf, verlegenheid verdwijnt.
Hasj en wietRode ogen, opgewekt, suffig, sloom, vergeten wat er net gezegd is, giechelig, honger, zware armen en benen. Sterke geur.
XTCOpgewekt,energiek en praterig, ontspannen en zorgeloos. De pupillen zijn vergroot. Gebruikers kunnen lang doordansen. Dagen na gebruik kan een dip volgen. Ze voelen zich dan leeg down en zijn oververmoeid en geïrriteerd.
Amfetamine (speed)Wijde pupillen, energie, praterig, bleek, lusteloos. De dagen erna: down, leeg, oververmoeid en geïrriteerd.
CocaïneWijde pupillen (niet altijd), vaak naar het toilet gaan, opgewekt, energiek, praterig, overmoedig, bleek, rusteloos, geïrriteerd, opvliegend. De dagen erna: down, leeg, oververmoeid.
LSDWijde pupillen, vreemde ideeën, hallucinaties.
HeroïneVernauwde pupillen, bijna gesloten oogleden, dromerig, net alsof de persoon in slaap dommelt, sloom, passief, stil, langzame adem.
GokkenVolledig opgaan in het gokspel, denken dat je kunt winnen, geld lenen, veel alleen spelen, slecht slapen, verminderde concentratie.

Gemeenschappelijk kenmerk drugsgebruik

Vooral de stemmingswisselingen zijn een gemeenschappelijk kenmerk van alle drugs. Dan weer is iemand vrolijk, dan weer down. Op het ene moment is hij erbij, het volgende moment is hij sloom of afwezig.
Bij voortgezet gebruik presteert de gebruiker steeds minder en gaat het leven steeds meer om drugs draaien.

Testen op drugsgebruik

Er zijn urine- of speekseltestjes waarmee je drugsgebruik kunt herkennen. Deze testjes zijn echter onbetrouwbaar, want:

Geen drugs maar iets heel anders

Veel kenmerken van drugsgebruik kunnen ook symptomen zijn van iets heel anders. Let je te veel op de kenmerken, dan loop je het risico een onschuldige verliefdheid te benoemen als drugsgebruik.

 

 

Wat doe je na het ontdekken van druggebruik

Het is belangrijk dat je van te voren goed weet wat je gaat doen wanneer je het drugsgebruik boven tafel hebt. Veel mensen zijn alleen bezig met ‘opsporen’ maar weten niet wat ze moeten doen als ze het gebruik eenmaal ontdekken. Pas dan gaan ze nadenken over de volgende stap .

Je zult dan verder moeten praten. Bedenk welk doel dat gesprek zou moeten hebben. Een doel zou bijvoorbeeld kunnen zijn: het stellen van een duidelijke regel, het bespreken van het verschil tussen gebruik en misbruik of het nagaan van de redenen van gebruik en het vinden van alternatieven voor deze redenen van gebruik.

Niet speuren maar praten

Het beste is om er via een gesprek achter te komen wat iemand gebruikt.

Je vergroot de kans op succes als je van te voren weet waarom de gebruiker zijn drugsgebruik zou verzwijgen. Verzwijgen of ontkennen gebeurt meestal omdat de gebruiker een zeer negatieve reactie verwacht. De gebruiker verwacht dat je schrikt, kwaad wordt, teleurgesteld bent, of zich onnodig zorgen gaat maken. Om dat te vermijden gaat de gebruiker ontkennen.

Wanneer je een niet-verwijtende en een niet al te angstige houding hebt tegenover het drugsgebruik, zal de gebruiker eerder bereid zijn erover te praten.

 

Versie: maart 2016

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat