Hoe komt het dat je door cocaïne uitgeput raakt en mager wordt?
Cocaïne stimuleert en versterkt de werking van het sympatische zenuwstel. Hierdoor neemt de hartslag toe, stijgt de bloeddruk, verwijden de luchtwegen, raken de organen meer doorbloed en verwijden de pupillen.
De stofwisseling is ook verhoogd. Hierdoor wordt glucose vrijgemaakt uit het opgeslagen leverglycogeen. Glucose levert energie op. Er wordt roofbouw gepleegd op het lichaam en de energievoorraden raken uitgeput.
Glucose
Als men eet worden de voedingsstoffen o. a. omgezet in glucose. Deze glucose is de brandstof of energie van het lichaam. Overtollige glucose wordt als glucogeen opgeslagen in de lever en in de spiercellen. Als de opslagplaatsen vol zijn, wordt het teveel aan glucose opgeslagen als vetzuren in vetcellen.
Zenuwstelsel
Het zenuwstelsel bestaat uit het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) en het uit het perifere zenuwstelsel. Het perifere zenuwstelsel vangt signalen op uit de buitenwereld en geeft deze door aan het centrale zenuwstelsel.
Het perifere zenuwstelsel
Het perifere zenuwstelsel bestaat uit een willekeurig en autonoom deel. Het willekeurige deel regelt onze bewegingen. Op dit deel hebben we invloed. Het autonome deel regelt functies als hart, klieren en ademhaling.
Het autonoom zenuwstelstel
Het autonome zenuwstelsel bestaat weer uit het sympathische en het parasympatische zenuwstelsel. Het sympathische deel zorgt ervoor dat het lichaam goed reageert op stress of dreiging. Spieren spannen zich, luchtwegen zetten zich uit, hart gaat sneller kloppen, stofwisseling wordt verhoogd. Het parasympathische deel brengt het lichaam weer in rust.
Cocaïne stimuleert het parasympatische zenuwstelsel
Cocaïne stimuleert het parasympathische deel waardoor de stofwisseling verhoogd wordt en opgeslagen glucose wordt vrijgemaakt. Op den duur kunnen de energievoorraden van het lichaam opraken waardoor je uitgeput raakt.
Versie: oktober 2019