Vraag & Antwoord

Hoe komt het dat er in Nederland steeds minder heroïne wordt gespoten?

Van alle drugs is heroïne is de drug die het meest gespoten wordt maar het komt ook bij heroïne steeds minder vaak voor.

Van de cliënten die stonden ingeschreven bij de hulpverlening heeft 40% ooit gespoten maar vraag je naar het spuitgedrag van afgelopen maand dan heeft slechts 2,5% afgelopen maand gespoten. (1). Van de 17.700 problematische harddruggebruikers in Nederland (hierbij zitten ook mensen die nog niet bij de hulpverlening bekend zijn) spuit naar schatting 13% ofwel 2300 mensen (2).

De heroïne wordt meestal ‘gechineesd’. De heroïne wordt dan op aluminiumfolie gelegd en verhit. De heroïnedampen worden door een kokertje geïnhaleerd en komen via de longen in het bloed terecht. Zie hiervoor de animatie drugs in het lichaam op de homepage.

Het spuiten is afgenomen doordat:

Ouder worden

De gemiddelde leeftijd van de heroïnegebruikers in Amsterdam is 50 jaar (1).  Zij hebben bijna geen aderen meer om te spuiten en maken dus de overstap van spuiten naar chinezen.

Aids en hepatitis

Als gevolg van de AIDS epidemie zijn druggebruikers overgegaan op andere manieren van gebruik. Door gebruik van andermans spuit kan men besmet raken met het HIV of hepatitis.

Het op de markt komen van base-coke (crack)

Crack werkt kort en heel heftig en is voor sommige gebruikers een gelijkwaardig alternatief voor spuiten.

Buitenlandse druggebruikers

Het aantal buitenlandse heroïnegebruikers (waaronder veel spuiters waren) is sterk gedaald. In Nederland wordt sinds midden jaren ’80 t.a.v. buitenlandse verslaafden een ontmoedigingsbeleid gevoerd. Dat wil zeggen dat buitenlandse gebruikers zoveel mogelijk terug naar huis gestuurd worden. Buitenlandse en met name Duitse druggebruikers spoten vaak.

Spuitomruil

Dat het aantal spuiters afneemt blijkt ook uit de cijfers van de spuitomruil in Amsterdam. In Nederland bestaat in verband met de Aids-epidemie onder druggebruikers de mogelijkheid om een gebruikte spuit te ruilen tegen een nieuwe spuit. Het aantal omgeruilde spuiten in Amsterdam is gedaald van 1.000.000 spuiten in 1992 naar 169.600 spuiten in 2012 (2).

Spuiten werd overigens vooral door Nederlandse druggebruikers gedaan. Surinaamse druggebruikers spoten vrijwel nooit. Een gezond en verzorgd lichaam is belangrijk in de Surinaamse cultuur.

 

Bronnen:

1) IVZ 2012
2) NDM 2012

 

Versie: september 2014

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat