Vraag & Antwoord

Hoe komen mensen aan drugs?

Het is niet moeilijk om aan drugs te komen. In coffeeshops is hasj of wiet te koop voor mensen boven de 18 jaar. Ook in smartshops zijn producten te koop waarvan sommige een effect hebben. De verkoop van de overige drugs als XTC, cocaïne en amfetamine loopt via een dealer. Vaak lopen de contacten via 06-nummers of online. Heroïne wordt ook wel op straat verkocht.

Hasj en wiet

Hasj en wiet zijn te koop in coffeeshops, ten minste als je boven de 18 jaar bent. Onder de 18 jaar is kopen verboden; het is zelfs verboden in een coffeeshop aanwezig te zijn. Als de politie een coffeeshop controleert en constateert dat er iemand aanwezig is die onder de 18 is, loopt de coffeeshop het risico een week dicht te moeten. Boven de 18 mag je maximaal 5 gram kopen.

Jongeren onder de 18 vragen meestal aan een oudere broer of vriend om voor ze te kopen. Op die manier komen ze dan toch aan hun hasj of wiet.

Truffels

Sommige producten in een smartshop hebben effecten op het bewustzijn zoals truffels (een bepaalde soort paddo). De meeste smartshops verkopen truffels. Ze worden ook via internet aangeboden.

Coke of XTC

Mensen die drugs willen kopen zoals coke of XTC moeten dat doen via een dealer. De verkoop loopt vaak via 06-nummers, online of via een dealer die in een club of op een feest is.

Telefoonnummers van dealers staan uiteraard niet in het telefoonboek. Het vinden van een nummer gaat via via. Via vrienden of via vrienden van vrienden is aan een telefoonnummer te komen.

Bij cocaïne verloopt de verkoop altijd via een dealer die binnen een uur de coke komt afleveren. Bij XTC is het vaak zo dat iemand uit een bepaalde vriendengroep meerdere pillen bij een dealer koopt en die onder het clubje vrienden verdeelt.

Heroïne kopen

Soms worden drugs ook wel op straat verkocht. Heroïne bijvoorbeeld wordt in bepaalde gebieden op straat verkocht. In Amsterdam bijvoorbeeld op de Wallen.

Internet

Drugs worden ook steeds vaker via internet aangeboden. Dit gebeurt dan via Tor of het Darkweb, een beveiligd netwerk wat gebruikers anoniem maakt. Uiteraard is dit strafbaar en illegaal. Ook smartshops hebben vaak sites waar hun artikelen aangeboden worden.

 

Versie: februari 2016

 

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat