Hoe komen mensen aan drugs?

Het is niet zo moeilijk om aan drugs te komen. In de supermarkt of de slijter kan je als je 18+ bent alcohol kopen. In coffeeshops is hasj of wiet te koop voor mensen boven de 18 jaar. Ook in smartshops zijn producten te koop met psychoactieve effecten (downers, stimulanten en tripmiddelen). De verkoop van de overige drugs als MDMA (XTC), cocaïne en amfetamine loopt via illegale kanalen.

Alcohol

Alcohol is een van de meest gangbare drugs in onze samenleving. Het is voor mensen van 18 jaar en ouder beschikbaar via een flink aantal legale kanalen, die bij de meeste mensen wel bekend zijn. Denk aan de kroeg, sportkantine, slijter, supermarkt en restaurants. Maar ook online kan je alcohol kopen. De leeftijdsgrens van 18 jaar is dan een stuk lastiger te controleren.

Hasj en wiet

Hasj en wiet zijn te koop in coffeeshops, als je boven de 18 jaar bent. Onder de 18 jaar is kopen verboden; het is zelfs verboden in een coffeeshop aanwezig te zijn. Als de politie een coffeeshop controleert en constateert dat er iemand aanwezig is die onder de 18 is, loopt de coffeeshop het risico een week dicht te moeten. Boven de 18 mag je maximaal 5 gram kopen.

Jongeren onder de 18 vragen meestal aan een oudere broer, vriend of voorbijganger om voor ze te kopen. Op die manier komen ze dan toch aan hun hasj of wiet.

Truffels

Sommige producten in een smartshop hebben effecten op het bewustzijn, zoals truffels (een bepaalde soort paddo). De meeste smartshops verkopen truffels. Ze worden ook via internet aangeboden.

Illegale drugs

Illegale drugs als cocaïne en MDMA kopen kan op verschillende manieren, zoals via vrienden, een dealer of het dark web. Dealers werken vaak via 06-nummers. Maar soms ook op straat of in een bepaald huis.

Telefoonnummers van dealers staan uiteraard niet in het telefoonboek. Het vinden van een nummer gaat via via. Via vrienden of via vrienden van vrienden is aan een telefoonnummer te komen.

Bij cocaïne verloopt de verkoop vaak via een dealer die binnen een uur de coke komt afleveren. Bij MDMA (XTC) is het vaak zo dat iemand uit een bepaalde vriendengroep meerdere pillen bij een dealer koopt en die onder het clubje vrienden verdeelt. Je zou diegene ook een deler kunnen noemen in plaats van een dealer, omdat er vaak geen financieel motief is om de drugs te verkopen.

Soms worden drugs ook wel op straat verkocht. Heroïne bijvoorbeeld wordt in bepaalde gebieden op straat verkocht. In Amsterdam bijvoorbeeld op de Wallen.

Internet

Drugs worden ook steeds vaker via internet aangeboden. Dit gebeurt dan via het Dark web, een deel van het internet dat alleen beschikbaar is met een speciaal netwerk, het TOR-netwerk. Gebruik van dit netwerk maakt gebruikers zo goed als anoniem. Uiteraard is het kopen van drugs op deze manier illegaal.

Ook smartshops hebben vaak sites waar hun artikelen aangeboden worden. Dit gebeurt dan wel via het open internet en niet het dark web.

 

Versie: juni 2020