Hoe kan het dat drugshonden de geur van drugs ruiken?

Speurhonden worden door de politie ingezet om verschillende dingen op te sporen zoals: drugs, geld, wapens, explosieven of personen. Honden hebben een uitermate goede neus waardoor ze de kleinste geurverschillen op kunnen pikken die voor mensen onzichtbaar blijven. Ze worden vooral ingezet bij grote evenementen met een veiligheidsrisico, op luchthavens of andere openbare plekken of bij het opsporen van vermiste personen. Niet elke hond is geschikt voor dit soort werk. Met name (Mechelse) herders voldoen aan de criteria die gevraagd worden.

Af en toe worden ze ook bij muziekfestivals ingezet om drugs op te sporen bij bezoekers. Echter zijn deze honden redelijk duur om in te zetten en heeft de opsporing van drugs bij gebruikers vaak geen prioriteit. Honden bij festivals zijn meestal bedoeld om de grote dealers er uit te pikken of om de massa onder controle te houden.

De politie koopt haar honden via trainers die aangesloten zijn bij de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging (KNPV). Deze trainers oefenen met hun honden voor wedstrijdprogramma’s. Als de politie honden koopt, zijn deze meestal twee tot drie jaar oud en zijn zij geslaagd voor het basisdiploma Politiehond I van de KNPV.
Lees ook de informatie over politiehonden op de website van de politie.

 

Versie: augustus 2019